Приетият в Унгария закон, свързан с образованието за ЛГБТ+ общността,

Приетият в Унгария закон, свързан с образованието за ЛГБТ+ общността, ...

Урсула фон дер Лайен: Законът за ЛГБТ общността в Унгария е ...


Приетият в Унгария закон, свързан с образованието за ЛГБТ+ общността, е срамота. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в отговор на въпрос, пише fakti.bg.

Тя съобщи, че ЕК ще изпрати до Будапеща правни възражения преди новоприетият закон да влезе в сила. По нейните думи законът води до ясна дискриминация на основата на сексуална ориентация и е в разрез с основните европейски ценности - човешкото достойнство и правата на човека.

Няма да отстъпим от тези принципи. Силно вярвам в ЕС, където всеки може да бъде, какъвто иска и да обича, когото иска. Ще използвам цялата власт на ЕК, така че правата на европейските граждани да бъдат защитени, независимо къде живеят, добави Фон дер Лайен.

"Този унгарски законопроект е срам. Инструктирах отговорните комисари да изпратят писмо, в което да изразят правните ни опасения, преди законът да влезе в сила. Този закон очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация. Той противоречи на основните ценности на Европейския съюз - човешкото достойнство, равенството и спазването правата на човека. Няма да правим компромиси се тези принципи. Казвала съм го и преди - вярвам в Европейски съюз, в който всеки може да бъде себе си и да обича, когото иска. Вярвам в една Европа, която приветства многообразието. Ще използвам всички правомощия на Европейската комисия, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани. Независимо кои са и къде живеят в Европейския съюз", заяви Урсула фон дер Лайен, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Източник: marica.bg