Приемът на голямо количество храна може да повлияе на съня,

...
Приемът на голямо количество храна може да повлияе на съня,
Коментари Харесай

Ето какво става с тялото ни, когато прекалим с храната

Приемът на огромно количество храна може да повлияе на съня, тежестта и органите ви в кратковременен и дълготраен стадий.
Отнема към 20 минути, до момента в който мозъкът изпрати сигнал до стомаха, с цел да уведоми, че сме сити. Преяждането се случва, когато продължаваме да ядем оттатък това чувство за задоволеност. Всички са наясно, че преяждането може да докара до нежелано наддаване на тегло, а наднорменото тегло усилва риска от рак. Но тук не става въпрос единствено за нежелани калории. Преяждането въздейства на тялото по най-различни способи.

И по този начин, какво се случва с тялото, когато преядете?
Преяждането кара стомаха да се уголемява над естествените си размерим, с цел да се приспособява към огромното количество храна. Разширеният корем се притиска към други органи, което ни кара да се усещаме неловко. Този дискомфорт може да се прояви под формата на възприятие на отмалялост, тромавост или унесеност. Приемът на по-голямо количество храна изисква по-усилена работа от органите. Те отделят спомагателни хормони и ензими за разграждането на храната. За смилането на храната стомахът създава солна киселина. При невъздържание с храната, тази киселина може да се върне назад към хранопровода, което да докара до поява на киселини. Консумирането на прекалено много храна с високо наличие на мазнини, като пица или чийзбургри, може да ви направи по-податливи към появана на рефлукс на стомашно съдържимо. Стомахът също по този начин може да създава газове, оставяйки неприятно възприятие на цялост. Метаболизмът се форсира, до момента в който се пробва да изгори тези непотребни калории. Може да се почувства краткотрайно чувство за жега, изпотяване или даже замаяност.

Какви могат да бъдат дълготрайните резултати от преяждането върху тялото?
Когато се храним, тялото употребява част от калориите, които консумираме за сила. Останалите се съхраняват като мазнини. Консумацията на повече калории, в сравнение с изразходваме, може да докара до наднормено тегло или затлъстяване, което както към този момент бе упоменато, усилва риска от рак и други хронични здравословни проблеми. Преяждането, изключително с нездравословни храни, може да окаже огромно въздействие върху храносмилателната система. Храносмилателните ензими се създават единствено в лимитирано количество, тъй че колкото по-голямо е количеството на признатата храна, толкоз по-дълго време е належащо за смилането ѝ. Ако преяждате постоянно, с течение на времето, този занимателен във времето храносмилателен развой значи, че храната, която приемате ще остане в стомаха за по-дълъг интервал от време. Също по този начин е и по-вероятно признатите калории да се трансфорат в мазнини. Преяждането може даже да повлияе на съня ви. Денонощният темп, който управлява циклите на сън и бодърстване, води до повишение и намаляване равнищата на хормона на съня и глада през целия ден. Преяждането нарушава този темп и води до проблеми със съня.

Начини, с които да предотвратим преяждането?
Хранете се рационално през целия ден. Обърнете внимание на размера на порциите си.
Избягвайте приема на модифицирани храни, с които елементарно може да преядете. Приемайте повече плодове и зеленчуци. Те обезпечават доста фибри и ще ви заситят сред храненията и по едно и също време с това ще понижат нуждат от лека закуска. Хранете се от по-малки чинии. Това ще ви помогне да контролирате размера на порцията си. Избягвайте разпръскване, когато се храните, като гледане на телевизия, потребление на компютър или други устройства. Яжте постепенно и постоянно оставяйте настрани вилицата си сред хапките. Този малък табиет ще ви забави и ще улесни осъзнаването, когато сте сити. Планирайте храненията си авансово.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР