Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните

...
Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните
Коментари Харесай

Управителят на БНБ посочи задава ли се нова финансова криза

Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните нива, само че това и не значи, че цените ще остана непроменени. Това е развой на действителна конвергенция, който значи приближаване както на приходите, по този начин и на цените до междинните в Европа. Това сподели пред Българска национална телевизия шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той изясни, че изясненост за възможното присъединение на България към европейския банков съюз и приемането на еврото ще има към края на юли.

Радев уточни, че в края на февруари ще стартират стрес тестванията на шестте най-големи български банки. Управителят на Българска народна банка разясни, че тяхната цел е да покажат до каква степен са устойчиви те при възможна финансова рецесия. Попитан за растежа на лихвите по заемите Димитър Радев предвижда, че в България той ще стартира през втората половина на идната година.

" Централните банки се стараят този развой да е равномерен и добре ръководен. Следващата година ще активираме така наречен антицикличен финансов буфер. Има инструментариум, с който да управляваме процеса ", разясни шефът на Българска народна банка.

На въпрос дали идва нова финансова рецесия, Радев отговори, че за момента може да се каже, че международната стопанска система навлиза в интервал на забавяна не растежа. Той изясни, че в стопанската система има цикличност, която се обременява от редица фактори. Към момента такива са Брекзит, комерсиалната война Съединени американски щати - Китай, митингите във Франция, напрежението сред Русия-Украйна и други.

" Нашата работа е да подготвим банковия бранш за тези не положителни времена и стрес тестванията ще са потребни ", сподели още Димитър Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР