Приемането на дефиниция за енергийна бедност и спасяването на Топлофикация

...
Приемането на дефиниция за енергийна бедност и спасяването на Топлофикация
Коментари Харесай

Иван Таков: Дефиницията за енергийна бедност и спасяването на „Топлофикация – София“ са абсолютни приоритети

Приемането на формулировка за енергийна беднотия и спасяването на „ Топлофикация – София “ би трябвало да бъдат безспорни цели за всеки български общественик сега. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Той участва на полемиката „ Да понижим сметките – енергийна беднотия и цените “, проведена от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Събитието беше част от акцията на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал „ Bring the bills down “.

В полемиката участваха евродепутатите Сергей Станишев и Цветелина Пенкова, вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на земеделието Явор Гечев, заместник-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска, ръководителят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, омбудсманът на Република България Диана Ковачева, ръководителят на КЕВР Иван Иванов, президентът на КНСБ Пламен Димитров и други.

„ Данните, които бяха изнесени по време на полемиката не са просто тревожни, те са потресаващи, разяснява Иван Таков. – И демонстрират какъв брой е неотложно и значимо народните представители да се съсредоточат в работата по приемане на формулировка за енергийна беднотия. Също толкоз неотложно и значимо е да съсредоточим старания в решаването на проблемите на „ Топлофикация – София “. Спасяването на сдружението и модернизацията му по-късно ще понижи сметките за отопление и топла вода на столичани “.

Иван Таков добави, че все още най-хубавото решение за това сдружение е то да бъде включено в Плана за възобновяване и резистентност и със средства от него да бъде направена модернизацията. „ Много по-разумно и добре е да потърсим финансиране с европейски средства, вместо да чакаме външен вложител, сподели Иван Таков. – Едно от вероятните решения също е „ Топлофикация – София “ да стане държавна, с цел да бъдат изчистени задълженията, а Столична община да резервира златна акция, с цел да може да подсигурява, че сдружението ще остане обществено. По този метод ще успеем да запазим обществения темперамент на „ Топлофикация – София “, а цените ще бъдат търпими за потребителите “.

По време на полемиката стана ясно, че през 2021 година към 7% от жителите на Европейския съюз не са имали съответен достъп до отопление, а за България процентът е 23,7. Крайното енергийно ползване на човек в България е 61% в съпоставяне със междинното в Европейски Съюз. Разходите на домакинство за енергийни потребности, свързани с дома, в България са приблизително 15%. Средноевропейските са в размер на 5%. Те са по-ниски даже от междинния дял на най-високодоходните българи, разходващи към 10% от приходите си за сила. А по данни на „ Евростат “ за 2021 година, 30% от българите не съумяват да покрият разноските си за отопление.

През 2020 година над една пета от българите са имали просрочени отговорности за комунални услуги, а 27,5% от интервюираните семейства не са били в положение да поддържат дома си задоволително топъл. Тази стойност е 3,5 пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР