Приех като лична обида твърдения от парламентарната трибуна, че членовете

...
Приех като лична обида твърдения от парламентарната трибуна, че членовете
Коментари Харесай

document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement;

" Приех като персонална засегнатост изказвания от парламентарната естрада, че членовете на Висш съдебен съвет не поеха въжето което им се подаде от министъра на правораздаването и министъра на вътрешните работи, с цел да се спасят - това е извънредно обидно ", сподели пред медиите Вероника Имова, член на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Изказването си Имова направи във връзка мнения на народни представители по отношение на решението на съвета да отхвърли като неприемливо предлагането на министъра на правораздаването за освобождение на основния прокурор.

Данни, обосноваващи предложенията на министъра, нямат никаква юридическа стойност. " Тук доказателства няма ", сподели Имова, представена от Българска телеграфна агенция.

По мотив процедурата за предварително освобождение на ръководителите на двата висши съда и основния прокурор, тя добави, че е без значение по какъв начин се споделя съответната персона, само че значимото е да се подсигурява правния ред и сигурност за всички български жители.

" Защото в противоположен случай отиваме към безпорядък, безвластие, реваншизъм, към дейности, които не са познати в демократичната история ", сподели още Вероника Имова.

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев означи, че някои изявления (на депутати) са звучали по този начин: " Или отстранявате основния прокурор, или си отивате ". " Е, избирам да си отида вместо по този начин да се слагат ултимативно нещата ", сподели Магдалинчев.

" Имат си механизми, в случай че решат да го вършат - да ползват Конституцията, да ползват законите, и, в случай че би трябвало да ни приключват мандата, да го приключват ", съобщи Боян Магдалинчев.

Той означи още, че правосъдната система постоянно е подхождала с почитание, въздържаност и приемливост към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави.

" Необходимо е такова почитание и от страна на другите управляващи. Ако преценят, народните представители, че би трябвало да подхващат дейности по смяна на Конституцията или закона, да го създадат ", сподели още Магдалинчев.

Той добави, че не би трябвало да се мисли, че Висш съдебен съвет е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

По думите му, това, че предлагането на министъра на правораздаването до Висш съдебен съвет не е получило стремежи от него резултат, не значи безусловно, че той е прав, а Висш съдебен съвет, че не е прав в своята преценка.

" Ние ще бъдем удовлетворени, в случай че Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по настояването на изпълнителната и законодателната власт ", сподели още Магдалинчев по отношение на въпроса какви са пълномощията на министъра на правораздаването и може ли да желае премахване на основния прокурор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР