Приблизително 1000 беларуси се присъединиха към демонстрация в събота срещу

...
Приблизително 1000 беларуси се присъединиха към демонстрация в събота срещу
Коментари Харесай

Протест в Минск срещу обединяване на Беларус и Русия

Приблизително 1000 беларуси се причислиха към проява в събота против вероятността за по-тясно обединяване с Русия. Управляващият от дълги години Александър Лукашенко се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин в Русия в събота, с цел да разиска " основни въпроси в нашите двустранни връзки, в това число вероятностите за задълбочаване на интеграцията ", съгласно Кремъл.

 © БГНЕС
Разгневени от евентуалната договорка, тълпи от най-вече млади беларуси се насочиха към държавната централа в столицата Минск, носещи табели, които гласиха: „ това не е интеграция, това е окупация “ и „ президентът продава страната ни “.

Мнозина размахваха флагове на Европейски Съюз или тези на опозицията. Полицията бързо се намеси, с цел да следи демонстрацията, само че не извърши арести.

Бившата руска република образува номинален съюз с Москва през 90-те години на предишния век с тясно комерсиално и военно съдействие, само че се развихриха спекулациите, че Лукашенко има намерение да реализира официално обединяване на двете страни.

" Забранено е докосването до страната без разрешението на хората ", съобщи водачът на опозицията Владимир Некляев.

Лукашенко, постоянно именуван последния деспот в Европа, неведнъж отхвърля изказванията и през ноември се оплаква, че Русия непрестанно „ промъква нови условия “ в съглашението, което се пробва да реализира.

Беларус, която не разполага с изход на море, е сред Полша, Украйна и Русия, и е един от главните съдружници на Москва в Европа, макар че връзките постоянно са напрегнати.

Около 49,9 % от беларусите желаят страната им да остане изцяло самостоятелна от Москва, демонстрира изследване на Минската академия на науките, оповестено тази седмица.

Привържениците на съюз със споделени политически институции наброяват 36 %, а 7,7 % желаят цялостно обединяване, сочи изследването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР