Прибирането на розов цвят започна с около 10 дни закъснение

...
Прибирането на розов цвят започна с около 10 дни закъснение
Коментари Харесай

Розоберът в Карлово започна при ниски изкупни цени

Прибирането на розов цвят стартира с към 10 дни забавяне поради метеорологичните условия

Розоберът в Карлово стартира, само че има подозрения, че поради ниската изкупна цена, акцията тази година може да бъде прекъсната предварително. Основен проблем в сектора и тази година е дефицитът на работна ръка, предава

Прибирането на розов цвят стартира с към 10 дни забавяне поради метеорологичните условия. Представителите на бранша показаха, че съществува риск да пласират продукцията си на цена под себестойността и за поредна година ще търпят загуби.

"Знаем, че оповестените и подписаните контракти тази година са на цена 2.50 за кг розов цвят. От диалозите с розопреработвателите виждаме, че нямат желание да бъде качена тази цена ", споделя Зара Клисурова - розопроизводител.

"Няма по какъв начин да плащаме разноски над 1,50 лева, имаме себестойност на този цвят до начало на акцията и да го продаваме на 2,40 лева Това значи да работим на загуба ", добави Христо Николов - розопроизводител и ръководител на Професионалната асоциация на розопроизводителите.

Тази година берачите желаят възнаграждение от 1,2, тук-там 1,3 за кг набран цвят. Освен че работната ръка е по-скъпа, тя и не доближава, защото служащите избират по-доходни браншове.

Според браншовите представители изкупната цена на розовия цвят би трябвало да бъде не по-ниска от 3 лв. на кг без Данък добавена стойност, с цел да не остане неприбрана реколтата тази година. Добивът за предходната година е 8800 тона.

"Ако изкупната цена остане такава каквото е оповестена първоначално и имаме един огромен пик, в който ние ще се принудим да усилваме цената на служащите, с цел да я приберем, чакам да паднем под този рандеман ", разяснява Христо Николов.

Николов акцентира, че розопроизводителите следва да получат финансова помощ по коронавирус мярката, само че те гледат на нея като на отплата за покриване на загуби от предходната година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР