Прибалтийските държави и Полша призоваха международните спортни органи да забранят

...
Прибалтийските държави и Полша призоваха международните спортни органи да забранят
Коментари Харесай

Полша и прибалтийските страни не искат руски спортисти на Олимпийските игри през 2024 г.

Прибалтийските страни и Полша приканиха интернационалните спортни органи да забранят на съветски и беларуски спортисти да се състезават на олимпийски игри и други събития , до момента в който войната в Украйна продължава, осведоми Ройтерс.

Международният олимпийски комитет (МОК) разгласи предходната седмица, че на спортисти от двете страни, на които е неразрешено да се състезават в Европа, може да бъде позволено да завоюват места за Игрите в Париж през 2024 година, макар че МОК по-късно съобщи, че стои зад глобите, наложени против Русия и Беларус.

Всяко изпитание на Международния олимпийски комитет да върне съветски и беларуски спортисти да се състезават, даже под безпристрастен байрак, би трябвало да бъде отхвърлено, споделиха в изказване спортните министри, представляващи Латвия, Литва, Естония и Полша.

По думите им напъните за връщане на съветски и беларуски спортисти на интернационалните спортни надпревари под булото на неутралитет легитимират политическите решения и необятно публикуваната агитация на тези страни. Те приканиха " всички интернационалните спортни организации и федерации " да отстранят съветски и беларуски спортисти от интернационалните надпревари до края на войната.
 МОК
МОК " за " съветски и беларуски спортисти да се състезават под безпристрастен байрак

Предложението било в сходство с Олимпийската харта

Трите балтийски страни и Полша, членове на Европейския съюз и НАТО, които граничат с Русия и Беларус, бяха мощни поддръжници на Украйна и измежду първите, които изпратиха оръжия след нахлуването на Москва преди съвсем година.

Латвия се причисли към Киев в сряда в опасността да бойкотира Олимпийските игри през 2024 година и квалификациите, в случай че съветски и беларуски спортисти бъдат включени, до момента в който войната продължава в Украйна.

Според  разрешаването на Русия да се състезава на игрите в Париж през 2024 година би било еднакво на проявление, че терорът по някакъв метод е допустим. Организаторите на летните олимпийски игри в Париж следващата година обаче настояха, че ще се съобразят с решението на МОК за присъединяване на Русия и Беларус.

Руснаците се състезаваха под безпристрастен байрак или без химн на последните три олимпийски игри като наказване за подкрепян от страната допинг.

Олимпиадата в Париж ще се организира от 26 юли до август. 11 идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР