При започването на археологическите проучвания на обект Свети Архангел при

...
При започването на археологическите проучвания на обект Свети Архангел при
Коментари Харесай

Иманяри унищожиха напълно акропол на над 6000 г. край Дъбница

При започването на археологическите изследвания на обект Свети Архангел при село Дъбница, археолозите от Националния исторически музей откриха извънредно безочливо нарушение на некропола на селището, оповестиха от музея.

Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100-150 метра и дълбочина тук-там до 1.70 метра.

Укрепеното населено място в местността Свети Архангел се изследва от екип на музея от 2020 година При започването на постоянните археологически разкопки по целия рид бяха открити иманярски ровове, някои от тях на повече от 30 години, а други напълно пресни.

В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдаване, което спря дефинитивно набезите. Некрополът на селището се намира на към 2-3 км северно от укрепения рид и се следи от там с просто око.

Досега бяха регистрирани няколко гробни уреди, нарушени от иманярска намеса, само че като цяло обекта беше добре непокътнат. За страдание следващият акт на иманярите е унищожил, съвсем напълно ранно християнския некропол.

Няколко пъти управляващите са били уведомявани за набезите както от Националния исторически музей, по този начин и от Регионалния исторически музей в Благоевград, само че дейности от тяхна страна до този миг няма подхванати, оповестяват още от НИМ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР