При всяко засечено шофиране без винетка или толтакса собственикът на

...
При всяко засечено шофиране без винетка или толтакса собственикът на
Коментари Харесай

До три на година се ограничават глобите от 300 лв. за пътуване без винетка

При всяко засечено шофиране без винетка или толтакса притежателят на транспортното средство ще бъде уведомяван в период от 3 работни дни от датата, на която нарушаването е било записано. Едва тогава стартира да тече 14-дневният период, в който обезщетителната такса би трябвало да бъде заплатена и по този начин притежателят да се освободи от административно наказателна отговорност.

Акт ще бъде издаван едвам когато минат общо 17 дни. Около тези текстове се сплотиха депутатите от парламентарната районна комисия на съвещанието си в понеделник. Те гласоподаваха единомислещо на второ четене тези промени, които имат шансове да минат и през пленарната зала преди разпускането на 48-ото национално заседание. Новите текстове обаче ще влязат в действие 6 месеца след публикуването им в “Държавен вестник ”. Това значи, че през лятото, когато е най-активният сезон за пътешестване, към момента ще важат старите правила и водачите няма да получават информация, в случай че бъдат санкционирани за липса на винетка.

При сбъркана такава могат да се поправят до три признака, гласоподаваха още депутатите. Условието обаче е да се подаде декларация за промяна. А в случай че се окаже, че съществува транспортно средство с регистрационен номер, идентичен със сбъркания, притежателят на такава винетка би трябвало да показа и документ за заплащането, с цел да се направи корекцията. Текстът беше гласуван без значение от възражението на зам.-министъра на районното развиване Николай Шушков, който посочи, че имало непознати транспортни средства с регистрация, която има общо 3 признака.

Нов текст, който бе вметнат сред първото и второто четене в окончателния план, гласи, че 14 дни преди приключването на годишната винетка и 2 дни преди 3-месечната водачите ще бъдат уведомявани. Това ще става с имейл, по телефона или с малко известие според от това какви данни е оставил клиентът. Освен това притежателите на годишни винетки ще получават и второ предизвестие 2 дни преди да изтече срокът.

Според Шушков с признатите текстове националното толуправление се лишавало от опцията да събира доходи от санкции.

“За предходната година са събрани 27 млн. лева, а с новите условия няма да могат да съберат и 2 млн. лева ”, сподели той. Настимир Ананиев от Политическа партия го репликира с въпрос какъв брой са наложените, само че несъбрани санкции. Оказа се, че те са към 250 млн. лева, само че последва спор дали данните са за 2022 година, за 2021 година, или и за двете години дружно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР