При турски въздушен удар по сирийски граничен пост са загинали

...
При турски въздушен удар по сирийски граничен пост са загинали
Коментари Харесай

Най-малко 11 загинали при турски удар срещу граничен пост в Сирия

При турски въздушен удар по сирийски граничен пост са починали 11 души, оповестява Франс прес. Турция възобнови нападенията против кюрдските бойци, които управляват граничния регион в Сирия и Анкара счита за терористи.

За нападението против граничния пункт наоколо до град Кобани заяви Сирийската обсерватория за правата на индивида, без да прецизира дали жертвите са от държавните сили или кюрдски бойци.

Силите на сирийския режим са ситуирани в следени от кюрдите региони покрай границата с Турция като част от съглашения, предопределени да спрат офанзиви на Анкара, ориентирани към кюрдските сили.

Въздушният удар идва след конфликти през нощта сред турската войска и водените от кюрдите Сирийски демократични сили. По-рано кюрдските сили нанесоха удари на територията на Турция.

Ако се удостовери, че при въздушното нахлуване са убити военни от държавните сили на Дамаск, офанзивата ще означи една от най-големите ескалации от две години, когато сирийската войска умъртви 33 турски бойци в северозападната провинция Идлиб.

Турция ускори офанзивите си в следените от кюрдите региони на Сирия, откакто срещата на върха с Иран и Русия на 19 юли не даде зелена светлина за нова атака.

Анкара се опълчи на сирийския президент Башар Асад и поддържа бунтовниците. Но предходната седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу прикани за помиряване сред сирийското държавно управление и опозицията.

Коментарите на Чавушоглу бяха възприети като явно облекчение на дългогодишната неприязън на Анкара към държавното управление на Асад и разгневиха сирийската съпротива и размирен групи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР