При царуването на римските императори Диоклетиан и Максимиан в Никомидия

...
При царуването на римските императори Диоклетиан и Максимиан в Никомидия
Коментари Харесай

Св. 3618 мъченици, пострадали в Никомидия

При царуването на римските императори Диоклетиан и Максимиан в Никомидия потърпевши за Христа 3618 мъченици, пристигнали от Александрия.

След убийството на свети Петър, архиепископ Александрийски, убийците му повярвали в Господа, дружно с всичките си домашни и с доста други, искащи да умрат за Христа. Вземайки със себе си дамите и децата си и всичките си близки, те непринудено отишли в Никомидия на изтезание за Христа и се явили пред царя, възкликвайки: “Ние сме християни! ”.
 Полагането на честния пояс на Пресвета Богородица Полагането на честния пояс на Пресвета Богородица
Освен дрехата на пресвета Богородица, сред останалите движимости се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от...

Като чул това, Диоклетиан се смутил и изначало чрез ласкателства ги увещавал да се отрекат от Разпнатия, само че когато те не се подчинили, заповядал на бойците да ги посекат пред него с мечове и да хвърлят телата им в планинските пропасти.

Много години по-късно честните мощи на светите мъченици били открити, заради последвалите от тях чудеса.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.

Още от ПРАЗНИЦИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР