При този строителен бум не само на жилищни, но и

...
При този строителен бум не само на жилищни, но и
Коментари Харесай

Инвеститорите в сгради вече ще си връщат ДДС при изграждане на улици

При този строителен взрив освен на жилищни, само че и на индустриални обекти доста постоянно общините не смогват да отчуждят и да изградят нужната прилежаща инфраструктура, споделя ръководителят на бюджетна комисия Менда Стоянова.

© Надежда Чипева Разходите, направени от частен вложител за възстановяване, уголемение или създаване на техническа инфраструктура, която е обществена държавна или общинска благосъстоятелност, към този момент ще се признават за данъчни цели и за тях ще може да се употребява Данък добавена стойност заем. Промяната беше утвърдена на второ четене при гласуването на данъчните закони за следващата година от бюджетна комисия.

Вносител е нейният ръководител Менда Стоянова, която изясни, че бизнесът от дълго време упорства за сходна мярка, защото " при този строителен взрив освен на жилищни, само че и на индустриални обекти доста постоянно общините не смогват да отчуждят и да изградят нужната прилежаща инфраструктура ". Затова се разчита на вложителите да я изградят, само че по-късно тя става обществен актив. " По тази причина взехме решение да предложим тези текстове, тъй че на вложителя да се признава данъчния заем. Дава се опция и да се образува един специфичен дългогодишен актив, който да се амортизира по-късно ", изясни Стоянова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Депутатите взеха решение да не поддържат предлагането на държавното управление като доставка на стока за задачите на Данък добавена стойност да се смята " прехвърлянето на акции или дялове, еквивалентни на акции в сдружения, които дават на притежателя им юридически или в действителност права на благосъстоятелност върху неподвижен парцел или част от него ". " Работихме доста, с цел да намерим подобаващия текст, тъй че да не се засегне търговски оборот, само че не намерихме такава форма и по тази причина това предложение отпадна ", аргументира се Стоянова.

Друг текст, който на първо четене провокира спор в парламентарната комисия, е обвързван с избягването на регистрацията по Закона за Данък добавена стойност. В момента при приближаване на прага от 50 хиляди лева някои бизнесмени избират да записват ново сдружение за да избегнат регистрацията. Сега се предлага, в случай че има две или повече компании с идентична активност, в еднакъв обект или са свързани, при регистрирането на ново сходно сдружение оборотите на всички да се събират за задачите на регистрация по Данък добавена стойност.

" Тъй като имаше терзание, че би могло да има случаи, в които това не се прави за отбягване на регистрация по Данък добавена стойност и новия притежател, който въпреки и обвързвано лице, няма такава цел, взехме решение да заложим една превантивна мярка - в случай че има спиране на активността на работата на съответния обект най-малко за един месец този текст да не се ползва ", обясни Стоянова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР