При стагниращ рекламен пазар телевизиите всяка година увеличаваха таксите за

...
При стагниращ рекламен пазар телевизиите всяка година увеличаваха таксите за
Коментари Харесай

Патриотите предлагат оръжие на малките оператори срещу големите телевизии

При стагниращ рекламен пазар малките екрани всяка година увеличаваха таксите за кабелните и сателитни оператори. Само за няколко години те станаха сензитивна част от приходите им. При bTV за 2017 година да вземем за пример те са близо 20 млн. $, което е над 25% от приходите на медиата.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Малките кабелни оператори vs. " Нова "

Напрежението сред малките екрани и оператори се изостри поради следващото покачване на таксите
26 яну 2018
Пореден конфликт на " Нова броудкастинг груп " с дребните кабелни оператори

Телевизията разгласява лист на фирмите, с които има контракт за лъчение
18 яну 2018
Колко пораснаха малките екрани през 2016 година

Приходите и облагите на огромните играчи се усилват. Поскъпва и рекламата в тях
9 юни 2017 Внесени в последния миг оферти за изменение на Закона за радиото и малкия екран са на път да усложнят така и така обтегнатите връзки сред малките екрани и дистрибуторите на тв стратегии - кабелни и сателитни оператори. За поредна година двата огромни канала желаеха нарастване на таксите, което може да банкрутира част от дребните снабдители.

Сблъсъкът огромна телевизия - дребен оператор

В света на телевизионната дистрибуция, кабелните и сателитни оператори заплащат на медийните компании за това, че популяризират стратегиите им до клиентите си. През последните години цените на телевизионната реклама намаляваха, или в най-хубавия случай оставаха на същите равнища (ръст, въпреки и най-малък имаше само през 2017-та). Така приходите от дистрибутори останаха единственият източник за растеж на приходите. Двете съществени медийни групи в България - към bTV и " Нова " бяха под непрестанен напън да усилват приходите си и при стагниращия рекламен пазар, всяка година таксите за кабелните и сателитни оператори се увеличаваха. Само за няколко години те станаха сензитивна част от приходите им. По формалните доклади на bTV за 2017 година да вземем за пример те са близо 20 млн. $, което е над 25% от приходите им.

Пазарът на телевизионна дистрибуция е относително фрагментиран (извън огромните оператори като " Булсатком ", БТК и " Мобилтел " ) и много конкурентен и по този начин фирмите в бранша не съумяха да се провеждат за общ отговор против увеличените цени. Досега.

Патриотична интервенция

Новото в обстановката е, че те явно могат да разчитат на схващане от страна на Валери Симеонов. Сегашният политик е и притежател на " Скат ТВ ". Освен, че излъчва едноименната телевизия, компанията е и кабелен дистрибутор, с публично декларирани пред КРС над 16 хиляди клиента. Пряко Валери Симеонов не е измежду вносителите на настоящия законопроект, това са създали група депутати от неговата партия. Предложението за смяна, в резюме, накланя леко везните в този спор в интерес на кабелните оператори, като не разрешава една от най-честите практики на малките екрани - да задължават дистрибуторите да излъчват (и надлежно заплащат за) всичките им канали, с цел да могат да имат единия, към който има огромен зрителски интерес.

Какво се трансформира

Буквално в последния миг, до който можеха да се дават оферти за промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митев и група народни представители внасят оферти за изменение на признатия на първо четене ЗАПСП. Митев и сътрудниците му оферират в преходните и заключителни разпореждания да бъде основан нов параграф, с който се трансформира Законът за радиото и малкия екран (ЗРТ), тъй че да се контролира моделът на договаряне сред малките екрани и платформени оператори.

Текстът планува нов член съгласно който даването против възнаграждение на права за разпространяване на радио - и телевизионни стратегии на територията на България се прави при изискванията на свободно договаряне " на обективна, рационална и недискриминационна цена ", написа в плана. Според него даването на права за разпространяване против възнаграждение на обособена радио- и телевизионна стратегия не може да бъде обвързано със наложително закупуване на права за разпространяване на друга радио- или телевизионна стратегия, в това число в пакет, или с обезпечаване на наложителен брой крайни консуматори. Вносителят на законопроекта предлага и регистриране на нова алинея, която планува санкция от 10 до 50 хиляди лева за лица, които дават против възнаграждение права за разпространяване на радио- и телевизионни стратегии в нарушаване на изложените нагоре условия. Предвидено е при наново нарушаване санкцията да бъде в двоен размер.

Реакцията на малките екрани

Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) незабавно реагира на предлагането с остра декларация. Нейни членове са най-влиятелните малките екрани на пазара измежду които bTV и " Нова тв ", огромните радиовериги, както и междинни и дребни районни радиостанции и малките екрани. В тяхната декларация изпратена до Народното събрание и медиите се споделя, че с посочения законопроект се прави опит за груба интервенция в свободните икономически връзки сред телевизионните организации и кабелните оператори с претекстове, " които могат да бъдат избрани като манипулативни и подвеждащи ", е позицията на АБРО.

Организацията е изрично срещу предложенията за изменение и допълнение на Закон за радиото и телевизията. " Считаме, че предлагането ще забрани на малките екрани да дават в пакет телевизионни стратегии против понижение в цената. Като краен резултат ще скочат цените за клиентите на кабелна телевизия и ще бъде стеснен достъпът им до разнообразно наличие, а самите малките екрани ще бъдат съществено ощетени финансово ", настояват от АБРО. Според членовете на организацията с измененията евентуално се цели да бъде наранена икономическата самостоятелност и публицистична безпристрастност на малките екрани. Предложението също ще облагодетелства сивия бранш на кабелното пиратство, считат радио и телевизионните оператори.

Мотивите зад законопроекта

Законопроектът е стимулиран с " многочислени случаи на корист с господстващо и монополно състояние при даването против възнаграждение на права за разпространяване върху радио- или телевизионни стратегии " на кабелните оператори.

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) имаше заведени две каузи от група дребни районни кабелни оператори против двете най-големи малките екрани bTV и " Нова тв ", които са точно за определяне на корист с господстващо състояние. Регулаторът не видя нарушаване при " Нова ", само че наложи санкция на bTV от 3 млн. лева Делото не е завършило и сега е във Върховния административен съд, защото bTV апелира.

От АБРО са безапелационни, че претекстовете на вносителя са погрешни. И че възбраната за предложение на телевизионни стратегии в пакет против по-ниска цена, ще ощети клиентите на кабелните оператори. От организацията настояват, че пакетното предложение на телевизионни стратегии е особено и за самите кабелни оператори. " Те оферират на клиентите си – клиенти пакети от над 100 телевизионни стратегии. Абонатите от своя страна търсят повече стратегии, задоволяващи многостранните им ползи ", аргументират се от АБРО. Факт е също по този начин обаче, че публиката не е в положение да гледа толкоз доста стратегии и нормално избира до 10 -15, вследствие на което дадени профилирани канали имат по-висока гледаемост, а други доста по-ниска, само че пък операторите са задължени да вземат в пакета и тези с по-нисък интерес, за някои даже да подсигуряват най-малък брой клиенти.

Пакетното предложение на телевизионни стратегии съществува и то е нормална комерсиална процедура и форма на комерсиална отстъпка. Телевизионните стратегии могат да бъдат закупени и независимо на по-висока цена, обръщат внимание от АБРО. Предлагането на пакет от стратегии разрешава на малките екрани да доближават до по-широка публика и да вземат участие на рекламния пазар. Кабелните оператори получават отстъпка в цената на стратегиите, а клиентите им получават достъп до по-разнообразно и качествено наличие, повече филми, сериали, спорт и др, дават още причини протим от АБРО.

Почти 90% от българското население получава достъп до телевизионните стратегии посредством платените пакети на кабелни, сателитни и IPTV оператори. " В резултат на препоръчаното изменение на закона ще се усилят разноските за телевизионни пакети на близо 90% от българското население, ще се понижи разнообразието на предлаганите телевизионни стратегии, ще се спре достъпът до публика на телевизионни стратегии и те ще бъдат изключени от рекламния пазар и в последна сметка ще престанат да съществува ", настояват от АБРО.

Телевизиите са уверени, че препоръчаното изменение е в изгода само на кабелни оператори, които оперират в сивия бранш и цели да повреди малките екрани като провокира съществени финансови загуби, отпадане на телевизионни стратегии.

Платформените оператори пък, и изключително тези обединени в Клуб 200 (организация сплотяваща локалните играчи), са уверени, че малките екрани злоупотребяват с господстващо състояние на пазара и единствено през законова смяна, могат да бъдат лимитирани.

Докато не бъдат позволени тези несъгласия сред малките екрани и оператори, напрежението в бранша няма да затихне. Законопроект в изгода единствено на една от страните може да трансформира въпросът в неразгадаем. Крайно време е страната и регулаторите да престанат да абдикират от казуса. От него в последна сметка губещи ще са още веднъж феновете, които ще са жертва на следващата кабелно - телевизионна война.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР