При специализирана полицейска операция, проведена на 15 март, е неутрализирана

...
При специализирана полицейска операция, проведена на 15 март, е неутрализирана
Коментари Харесай

Над 90 движими археологически обекта са иззети при спецакция на ГДБОП

При профилирана полицейска интервенция, извършена на 15 март, е обезвредена проведена група, занимавала се с закононарушения против културното завещание. В акцията са взели участие чиновници на бранш „ Трафик на културни полезности " при ГДБОП и сътрудниците им от Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, както и чиновници на ОДМВР - Пазарджик.


Действията са осъществени по отношение на формирано досъдебно произвеждане, под управлението на Специализираната прокуратура.

В хода на следствието е открито, че незаконната група е част от интернационален канал за трафик на движими културни полезности с противозаконен генезис, добити от иманярски разкопки на територията на страната ни.



По първични данни с незаконно търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни сбирки, както и са захранвани със стока други дилъри на движими културни полезности, изнасяни след това в чужбина за търговия и набиране на финансови средства.

В рамките на процесуално - следствени дейности са тествани шест адреса и пет леки автомобила, употребени от четирима участници в незаконната скица. Там са открити 95 движими археологически обекта - 85 старинни монети, 10 декорации и други предмети с извънредно висока културно-историческа, научна и финансова стойност.



Иззети са и 12 мобилни телефона, пет таблета, преносим компютър, компютърна настройка, шест СИМ карти, 16 магнитни носителя. При претърсванията са открити още: фотоапарат, електронни везни, 11 нумизматични каталози с публична регистрация с персонални данни и мейли и други документи от аукционни къщи за продадени археологически обекти в търговски къщи в Германия, Австрия и Англия.

Работата по документирането на цялостната незаконна активност на групата продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР