При съвместна акция на Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“

...
При съвместна акция на Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“
Коментари Харесай

Спецакция: Три подкупни ченгета спипани за серия подкупи в Русенско СНИМКИ

При взаимна акция на Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „ Вътрешна сигурност “ при Министерство на вътрешните работи са арестувани полицейски чиновници по досъдебно произвеждане за корупционни закононарушения.

Към наказателна отговорност за взимане на подкупи са привлечени и арестувани за период до 72 часа трима чиновници на Министерство на вътрешните работи.



На 06.01.2021 година против 7.01.2021 година на пътя Силистра-Русе в региона на гр. Сливо поле двама полицейски чиновници от РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе осъществявали пътен надзор. По време на инспекцията те открили нарушаване от лидер на автомобил на Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП), само че вместо да му сформират акт и той да заплати санкция в интерес на страната, му поискали сумата от 30 лв., която задържали за себе си.


Непосредствено след приемане на поискания рушвет полицейските чиновници са арестувани. При осъществен на мястото персонален обиск сумата е открита в униформата на единия от тях.

Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „ Вътрешна сигурност “ при Министерство на вътрешните работи са следили полицейските чиновници в продължение на повече от 5 месеца. При следствието са открити и документирани голям брой случаи на получени подкупи от автоконтрольори от РУ-Сливо поле. По време на дежурство те вземали подкупи от водачи на МПС, които били спирани за инспекция.



По формираното досъдебно произвеждане са повдигнати обвинявания за закононарушения по чл.302, т.1, вр. с чл.301, ал.1 от Наказателен кодекс на трима полицейски чиновници:



Б.Б., на 44 година, пълководец на поделение в Група „ Охранителна полиция “ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 12 подкупа.
Н.А., на 41 година, младши автоконтрольор в Група „ Охранителна полиция “ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 5 подкупа.
Е.М,. на 41 година, младши автоконтрольор в Група „ Охранителна полиция “ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 9 подкупа.



Тримата обвинени са арестувани под стража с разпореждане на прокурор от Окръжна прокуратура-Русе за период до 72 часа и се намират в ареста в Русе.

В рамките на един ден - на 07.01.2021 година, са осъществени общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в Русе и други обитаеми места, както и персонални обиски на лица. Разпитани са голям брой очевидци, в това число пред арбитър от Окръжен съд-Русе. Изготвени са експертизи и са приложени голям брой писмени доказателства към делото.



Разследването се организира от екип от следователи от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Русе и се следи от екип от прокурори в ОП-Русе.

Предстоят разпити на още очевидци и назначение на експертизи. Прокуратурата ще внесе в съда искане за налагане на непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на тримата обвинени.

За закононарушението по член 302, т. 1, вр. с член 301, алинея 1 от Наказателен кодекс е планувано наказване отнемане от независимост от 3 до 10 години, санкция - до 20 хиляди лв., отнемане от право да се заема избрана държавна и социална служба и да се упражнява избрана специалност или активност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР