При съвместна акция на ДАНС и Икономическа полиция в Пловдив ...

При съвместна акция на ДАНС и Икономическа полиция в Пловдив

Измама за над 30 милиона лева в Пловдив

При взаимна акция на ДАНС и " Икономическа полиция " в Пловдив бяха разкрити измами за над 30 млн. лева, заяви NOVA. Схемата-на две от главните транспортни компании в района на Пловдив и Асеновград-" Хеброс бус " и " Автотранс 2000 " ЕООД, от 2016 до 2021 година са изплащани спомагателни дотации от държавния и общинския бюджет, защото заявили изгуби от намаления пътникопоток, спад на продажбата на билети, както и заявили повече изминати километри от действителните.

В схемата има забъркани общински чиновници, посочило следствието. Фирмите извършват функционалностите на вътрешноградски превоз. От Окръжната прокуратура в града към този момент са повдигнали обвиняване на шефовете на двете сдружения.

Обвинение за длъжностно закононарушение е повдигнато на Александър Бебев-шеф на организацията на движението в превоза в Асеновгард. Определена му е парична гаранция от 5000 лева Другият упрекнат-Борислав Кръстев, който е бил шеф на общинско дружество ОКТ-Пловдив от 2016 до 2019 година, също е с парична гаранция от 5 хиляди лева

20 хиляди лева гаранция е избрана за Пламен Вълков-шеф общинско дружество ОКТ-Пловдив от 2019 до момента. Веселин Дошков-пълномощник на сдружение " Хеброс Бус ", е упрекнат за присвоена сума от малко над 21 млн. лева за осъществени транспортни услуги в Пловдив. Гаранцията му е 20 хиляди лева Иван Чолаков-пълномощник на " Автотранс 2000 " ООД, е упрекнат за прсвоена сума от съвсем 11, 5 млн. лева за осъществени транспортни услуги в Пловдив, както и присвоени над 45 хиляди лева за осъществени транспортни услуги в Асвеновград. Определена му е гаранция от 20 хиляди лева

Според доказателствата досега, забърканите общински чиновници от Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си отговорности да упражняват надзор и инспекция на показаните от превозвачите документи и по този метод не открили, че предоставените данни не дават отговор на правдата. Извършени се обиски и претърсвания на голям брой адреси в града. На двамата шефове на сдруженията са наложени ограничения за неотклонение " парична гаранция " по 20 хиляди лева, оповестяват от обвиняването.

Източник: fakti.bg