При розите в България отдавна няма нищо розово, казва Христо

...
При розите в България отдавна няма нищо розово, казва Христо
Коментари Харесай

Христо Николов: При розите у нас отдавна не е розово

При розите в България от дълго време няма нищо розово, споделя Христо Николов, ръководител на Националната асоциация на розопроизводителите. Розопроизводителите не откриват своя бранш в разпределението на избраните спомагателни 85 милиона лв. за земеделие.
„ Ние сме отвън този бюджет, макар че като браншова асоциация ние и наши представители подкрепихме настояванията на целия бранш земеделие, бяхме част от хората, които се бориха да бъде контрактуван този спомагателен бюджет, само че в последна сметка виждаме, че в него няма планувани средства за нас “, изясни пред БНР Христо Николов.

„ Онзи принцип, че на бебето му дават храна, когато плаче, не би трябвало да се отнася за съществени въпроси като земеделието “, разяснява той в предаването „ Преди всички “.

Двата милиона, които Министерството на земеделието е отделило за розопроизводителите, нямат никакво отношение към актуализацията на бюджета и нуждата от подкрепяне като антикризисна Covid мярка, посочи Николов. По думите му въпросните 2 милиона ще бъдат разпределени измежду стопани, които не са рекултирали и не са продали реколтата си.

Тоест обезщетение на тези, които не са влезнали в акция и които не са работили . От министерството пропущат обстоятелството, че няколкостотин стопани влязоха в акция, бориха се с компликациите, внасяха налози и все пак не можаха да приберат цялата си годишна продукция и да осъществят естествени количества и да имат естествени приходи. “

Христо Николов напомни, че при тях също е имало и провали от градушките, за които нищо не е било планувано, „ а в този момент министерството желае да раздаде 15 милиона компенсации за потърпевшите от градушки плодове и зеленчуци “.

Ако ще обезщетяваме някого за градушки, дано обезщетяваме всички , прикани той. Според него е закононарушение обществени средства да се изплатят за потърпевши от градушки, които не са си създали труда да се застраховат, откакто има държавен финансов инструмент за обезпечаване.



Сектор розопроизводство ангажира кампанийно над 40 хиляди души, има огромен обществен резултат и е потвърдено потърпевш , акцентира Христо Николов.

„ Този бранш не го обезщетяваш, а декларираш, че ще изплащаш обезщетение за лозарите, за гроздопроизводство, в случай, че те тази година ще имат може би най-хубавата годишна продукция от последните 7-8 години, в случай, че цената на гроздето е най-високата от 7-8 години насам. За какво ще ги обезщетяваме? “

Христо Николов предвижда, че „ идващите няколко години в розопроизводството ще бъдат катастрофалн и “.

Държавата подтиква непроизводството и неналичието на грижа в розовите насаждения за сметка на съзнателните стопани, заключи Николов.

Той е безапелационен, че занемаряването на розовите градини внезапно и с геометрична градация води да развиването на неприятели и на заболявания.

„ В момента сътворяваме местообитания на неприятели и на заболявания, като изоставяме големи на брой и немалки като повърхност полета с маслодайна роза . “
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР