При регистрация в дирекция Бюро по труда търсещите работа няма

...
При регистрация в дирекция Бюро по труда търсещите работа няма
Коментари Харесай

Според проект безработните не трябва да дават документи за стаж в Бюрото по труда

При регистрация в дирекция " Бюро по труда " търсещите работа няма да показват документи, удостоверяващи общ и/или длъжностен стаж, и/или застрахователен стаж. Това е заложено в план на Постановление за смяна на Правилника за използване на Закона за поощряване на заетостта (ППЗНЗ). Предложенията за промени са оповестени на уеб страницата на общественото министерство и на портала за публични съвещания.

Целта на препоръчаната смяна е да се облекчи административната процедура при регистрация на търсещите работа. При нужда информация за стаж може да се получава въз основа на подписаното съглашение сред Агенцията по заетостта и Националния застрахователен институт, или посредством инспекция в регистрите на Национален осигурителен институт, предава Българска телеграфна агенция.

Другите промени са свързани с установяване на условия при създаване на планове на стратегии за претовареност и образование от браншови организации, институции и организации, финансирани със средства от държавния бюджет.

Определят се и критерии за оценка на планове на стратегии за претовареност и образование, създадени от браншови организации, институции и организации, финансирани със средства от държавния бюджет. Комисиите, назначени със заповед на министъра на труда и обществената политика, ще правят асортимент и оценка на планове на стратегии за претовареност и образование.

Промени плануват дирекциите " Бюро по труда " да правят в период до 10 работни дни оценка за допустимостта/съответствието на работодателите, кандидатстващи за приемане на средства по стратегии и насърчителни ограничения за претовареност и образование, осъществени под формата на схеми за минимална/държавна помощ. Списъците с утвърдените работодатели ще се афишират на осведомителното табло на дирекциите " Бюро по труда ".

Основната цел на смяната е усъвършенстване на работата на дирекциите " Бюро по труда " и редуциране на административните процедури, свързани с даване на средства на работодателите, както и своевременното пускане на осъществяването на стратегиите и насърчителните ограничения за претовареност и образование, осъществени под формата на схеми за минимална/държавна помощ, написа в отчета на министъра.

Предвижда се министърът на труда и обществената политика да утвърждава със заповед механизъм за обезпечаване на качество и надзор на образованието на възрастни, проведено от Агенцията по заетостта.Така ще се основат предпоставки за повишение на качеството на образованието и за по-ефективно потребление на средствата от държавния бюджет.

Предложените промени в правилника няма да доведат до директно и/или индиректно влияние върху държавния бюджет и ще се осъществят в границите на годишно избраните за МТСП средства за дейна политика по заетостта, написа още в отчета.

Срокът за публично разискване на проектопромените е до 16 декември 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР