При проведено от Националния център по заразни и паразитни болести

...
При проведено от Националния център по заразни и паразитни болести
Коментари Харесай

В България официално е открита мутация на коронавируса, която го прави по-заразен

При извършено от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) целогеномно секвениране от най-ново потомство на SARS-CoV-2 на клинични проби от страната, за първи път в България е открита разновидност от изключително значение K417T в английския вид на вируса. Тази разновидност е типична за бразилския вид на ковид (1), като тя не е по-опасна, само че е по-заразна.
Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, доказан като случай на COVID-19 през последната седмица на април. Поради тежкото протичане на болестта, нуждата от дихателна реанимация и интензивно лекуване, мъжът е бил приет в болница и е умрял.
 Българската разновидност в ковид - към този момент тя е единична Българската разновидност в ковид - към този момент тя е единична
Става дума за една неповторима разновидност, единствено при българи, само че тя е върху английския вид. Мутацията съставлява смяна в аминокиселина...
Смята се, че разновидността обуславя по-здраво свързване на вируса към клетките в човешкия организъм. Резултати от проучвания демонстрират, че разновидността K417T може да понижи капацитета на вируснеутрализиращите антитела при имунизирани против SARS-CoV-2 или естествено инфектирани и преболедували лица (2).
Изследване
Преди два дни, в английското научно списание The Lancet беше на един от районите в Перу, най-тежко ударени от ковид. Припомняме, че Перу е преди всичко в света по надвишена смъртност за 2020 година,.
Проучването е направено в град Икитос и съгласно него, след първата вълна на ковид прекаралите COVID-19 са били сред 66 и 70 %! данните обгръщат средата на юли и средата на август, 2020 година. Въпреки това, градът е ударен тежко и втора вълна ковид - заключението е, че повода е бразилският вид P.1, който е по-заразен.
 Проф. Ива Угринова: Едва ли в огромните градове ще има четвърта вълна на ковид Проф. Ива Угринова: Едва ли в огромните градове ще има четвърта вълна на ковид
Британският вид остава преобладаващ у нас. Това съобщи в утринния блок на bTV проф. Ива Угринова, шеф на Института по молекулярна...
Припомняме, че към този момент пред няколко медии,, пулмологът доктор Александър Симидичев уточни, че коронавирусът съдържа белтъци, които пречат на имунната ни система да построи по-сигурен имунен отговор за наново преболедуване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР