При по-задълбочен анализ вероятно ще се окаже, че много работа

...
При по-задълбочен анализ вероятно ще се окаже, че много работа
Коментари Харесай

Криминолог обяви каква е причината Мартин да изнасили и да убие Кристи

" При по-задълбочен разбор евентуално ще се окаже, че доста работа не е свършена от институциите. При един лекомислен взор се вижда, че има несвършена работа ". Това сподели пред БНР доктор Цветеслава Гълъбова - психиатър, шеф на Държавната психиатрична болница " Св. Иван Рилски ", в коментар на трагичното ликвидиране на 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря.

Според нея не е ясно дали е проследявано държанието на Мартин Трифонов още от ученическите му години и за какво на 21 години " той към този момент има стаж като нарушител и то за блудничество ". Тя попита за какво е била толкоз дребна присъдата му за това закононарушение, която той към този момент е излежал.

" Възникват въпроси има ли система, която да обхване, управлява и подкрепя ресоциализацията на хора, които са били в пандиза ", сподели тя.

Проф. Калин Гайдаров - криминолог, някогашен шеф на Института по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи, съобщи, че при всеки подобен драматичен случай задаваме едни и същи въпроси, само че " би трябвало да се отдели проблематиката от правилата ".

" Необходим е повсеместен план, идея за нравствено образование, обществена отговорност и образуване на здрав метод на живот у младежите ", счита той.

Според него полицията би трябвало да извършва и превантивните си и профилактични функционалности, общинските служби също не са реагирали на това, че един младеж има ред престъпни прояви.

Д-р Гълъбова уточни, че държанието на Мартин е в резултат на душевен недостатък - " не психологично заболяване, което води до безотговорност, а за недостатък, който може да е присъщ, може да е вследствие от случки в предишното, които са го дефинирали по този метод ".

По думите ѝ има риск това държание да се повтори, в случай че този " недостатък " не бъде преодолян или не бъде подложен под някакъв надзор. Тя бе безапелационна, че предлагането за химическа кастрация е доста грубо, само че " би трябвало да има някакъв различен доста сигурен метод, че рисковете от рецидиви на това държание би трябвало да бъдат минимизирани ".

Според проф. Калин Гайдаров би трябвало да се търси повода за това българското общество да става " все по-безнравствено ".

" Назряло е времето за спор и за взимане на съществени решения и за реализацията им по отношение на сигурността на жителите в обществената среда.... Не може с палиативни ограничения ".

В община Сливен през днешния ден е ден на печал в памет на 7-годишното момиченце, станало жертва на тежко закононарушение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР