При по-висока избирателна активност, спрямо предишния вот, преминават днешните предсрочни

...
При по-висока избирателна активност, спрямо предишния вот, преминават днешните предсрочни
Коментари Харесай

По-висока активност на предсрочните избори за местен парламент в Мадрид.

При по-висока изборна интензивност, по отношение на предходния избор, минават днешните предварителни избори за локален парламент в Мадрид.

Последно испанците гласоподаваха за свои районни представители през 2019 година

До предварителните избори се стигна откакто министър председателят в оставка Изабел Диас Аюсо разпусна локалния законодателен орган на 10 март.

По този метод тя предотврати настояването на избор на съмнение, който Испанската социалистическа работническа партия смяташе да внесе дружно с партия „ Гражданите ”.

До края на изборния ден остава един час.

Към 13 часа изборната интензивност е била 28%, което е с 2 на 100 повече в сравнение с предходните постоянни избори през 2019 година.

Изборният ден в Мадрид протича обикновено, без произшествия. На места има огромни опашки пред изборните секции, само че организацията е добра. Имаше сигнал, че бюлетините на Народната партия са с по-тъмен цвят, само че от партията обявиха, че това е тяхно решение и не е нарушаване на закона.

Днес се избират депутати в 136-местния районен парламент, който ще заседава единствено 2 години до идващите постоянни избори.

В взаимозависимост от болшинството ще се излъчи и идващият министър председател, който ще образува държавно управление. За поста се борят досегашния Изабел Диас Аюсо, която е един от най-отявлените критици на кабинета на социалиста Педро Санчес.

Срещу нея се изправи и някогашният втори вицепремиер в кабинета на Санчес, Пабло Иглесиас от " Подемос ", който напусна държавното управление, с цел да се включи в предизборната акция. В края ѝ той прикани поддръжниците си да гласоподават, с цел да спрат крайнодесните, които желаят да „ унищожат публичните услуги ”, визирайки партия " Вокс ". В отговор водачът й Сантяго Абаскал сподели откакто гласоподава, че задачата е „ смяна на политическия цикъл в цяла Испания ”.

Изборите ще приключат в 20 часа довечера, след което ще излязат и първите планирани резултати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР