При пазаруването по Великденските празници при пребиваване на ново място,

...
При пазаруването по Великденските празници при пребиваване на ново място,
Коментари Харесай

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

При извършването на покупки по Великденските празници при престояване на ново място, вероятността потребителите да влязат в връзка с непознати от всекидневието им търговци случайно е по-голяма. Оттам и рискът да бъдат излъгани или да им бъде продадено нещо некачествено нараства. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+, оповестиха от КЗП.

„ Когато става дума за амбулантна търговия, краткотрайно проведени щандове и пазари – с нараснало внимание. Особено при предложение на артикули, които будят подозрение по отношение на качеството и произхода им, да алармират и в Комисията, защото може да се касае и за рискови артикули ”, добави Маргаритов. Има риск и от подправени промоции, защото хората не са могли да проследят на какви цени са предлагани понижените артикули в предходните дни.

При резервациите за четирите празнични дни, през които по предварителни данни от туристическия отрасъл към 280 000 ще пътуват в страната, а други 50 000 ще бъдат в чужбина, ръководителят на КЗП подсети, че рисковете са по-малко, когато се организираме по-отрано. Тези, които ще го създадат в последната минута, би трябвало да бъдат по-внимателни.

„ Рисковете са свързани с недобро качество на давания артикул, както и с по-неизгодни цени, без значение от това, че на пръв взор може да наподобява, че е най-евтината допустима оферта. Трябва да се внимава резервацията да бъде през действителен туроператор или хотелиер посредством директна връзка с тях, изключително когато предлагането наподобява доста атрактивно, преференциално и прелестно и е през обществена медия. Важно е и да се сравнят най-малко няколко предложения ”, изясни Маргаритов.

При посещаване на познати места е по-малка вероятността потребителите да станат жертва на търговски нарушавания, защото са основани контакти и е построено доверие в по-продължителен интервал от време. По-внимателно би трябвало да подхождат потребителите, които търсят нещо ново и се насочват към търговци, с които не са влизали в връзка.

Маргаритов напомни също да се пазят всички документи, които се издават при покупката на туристически пакети, с цел да може при проблем потребителите да претендират за обезщетение.

Съдействие те би трябвало да потърсят първо търговеца, на който са платили. Ако не бъде обърнато нужното внимание, следва да се насочат към институциите. Когато търговецът е български, към Комисията за отбрана на потребителите, в случай че е от страна от Европейския съюз – към функциониращия към КЗП Европейски потребителски център. Ако е от трети страни, според от настоящото национално законодателство, само че още веднъж чрез националните институции, които влизат в връзка със сродните организации по света.

Инспекциите на КЗП в курортите ще продължат с гладко преливане от зимните курорти и по-малките планински места към морето. „ Все още е деен зимният туристически сезон и напълно скоро са Великденските празници. Имаме проект по какъв начин да прегрупираме силите си. При осъществените в последните месеци няколко хиляди инспекции в 7-8% от случаите се установяват нарушавания ”, уточни Маргаритов. Той означи, че търговците от ден на ден се стремят да съблюдават закона, а там, където към момента се практикува неточно държание, би трябвало да се продължи със прецизния надзор, с цел да може то да се пренебрегва.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР