При първия анализ на наличните данни сеизмолозите заключили, че засечената

...
При първия анализ на наличните данни сеизмолозите заключили, че засечената
Коментари Харесай

Два взрива в стената на язовир Каховка е засякъл Норвежкият сеизмологичен институт Норсар

При първия разбор на наличните данни сеизмолозите заключили, че засечената сеизмична интензивност с магнитуд сред 1 и 2 на мястото в 2:54 ч. е била породена от детонация. При повторния разбор по-слаба сеизмична интензивност на същото място е била открита в 2:35 ч. 

 

Дълбочината на засечената сеизмична интензивност е 0 километра, т.е. на повърхността. Такава интензивност е типична за гърмеж, не за земетресение.Досега единствено американците твърдяха, че имат сателитни доказателства за гърмеж в стената. Сеизмологичните данни на норвежците удостоверяват заключението, че виновниците за гърмежа са руснаците.

 

Язовирната стена се намира на територията, окупирана от Русия. Тя може да бъде взривена единствено от вътрешната страна, от турбинната зала, достъпът до която се управлява от руснаците.

 

Язовирната стена е издигната през 1956 година, когато Украйна е част от Съюз на съветските социалистически републики, и съгласно изказвания на тогавашните строители стената е изчислена да издържи нуклеарен или стандартен гърмеж до 5000 килотона при офанзива извън. Използването на такива оръжия обаче не е засичано досега във войната в Украйна нито от руснаците, нито от украинците. Украйна не разполага с нуклеарни оръжия.

 

Жозеп Борел, началник на външната политика на Европейски Съюз, също съобщи в петък, че всички констатации сочат Русия като провинен за разрушението на язовир „ Каховка “. „ Язовирът не е бил бомбардиран, а по-скоро саботиран. Тъй като язовирът е в следената от Русия територия, саботажът не може да е дело на някой различен ", посочи той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР