При огромен интерес на публиката протече петото издание на Фестивала

...
При огромен интерес на публиката протече петото издание на Фестивала
Коментари Харесай

Приключи Фестивалът Марцианопол - животът в Древния град 2021

 При голям интерес на публиката протече петото издание на Фестивала " Марцианопол - животът в Древния град ", чийто хазаин бе Девня, оповестиха уредниците. В събитието, което се организира на 12 и 13 юни в Античния амфитеатър в кв. " Река Девня “, се включиха близо 120 участници от България и Румъния. В рамките на два дни градът се трансформира в сцена на гладиаторски битки и демонстрации на римски военни строеве, оръжия, римска кухня и ритуали. Групите показаха пред публиката същински театър, който я поведе на вълнуваща разходка през вековете.

В първия фестивален ден феновете се любуваха на битки и представяния, а по-късно вечерта факелно шествие с всички участници мина през централната част на Девня.

В неделя пътуването във времето " Марцианопол - животът в Древния град " още веднъж стартира с шествие. Групите минаха дистанцията от постройката на Община Девня до Амфитеатъра. Кметът на Община Девня Свилен Шитов вървеше при започване на строя. Пред шествието имаше и римска каляска. На Арената гостите видяха пазар за плебеи, антична хирургия, гладиаторски борби и демонстрации на антични техники в конната езда. По време на фестивала всички можеха да опитат ястия от патица и глиган, приготвени от Шеф Филип Спасов по предписания, съхранени от 1-ви век. По-смелите от публиката се премениха с римски облекла и лаврови венци. Проведе се и лотария с доста награди, готови от Общината.

В края на втория фестивален ден кметът на Девня Свилен Шитов се превъплъти в ролята на римлянин от знатно родословие. Преди формалното закриване той награди всички участници с плакети на Общината. В своето послание кметът напомни легендата за основаването на Марцианопол. По този мотив той съобщи алегорично умалено копие на златния съд, който бил изтърван от прислужницата на сестрата на император Траян - Марциана в Девненската река. Именно изплуването на съда суеверните римляни приели за благоразположен знак от боговете и императорът решил да основе град, наричайки го на прелестната си сестра. " С провеждането на петото издание на " Марцианопол – животът в Древния град " още един път доказахме, че Девня е едно културно средище с извънредно богата история и славно минало “, сподели още кметът Свилен Шитов по време на формалното закриване.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР