При някои млечни и месни продукти, както и яйца, се

...
При някои млечни и месни продукти, както и яйца, се
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието: Трябва да се въведе прозрачност от фермата до трапезата

При някои млечни и месни артикули, както и яйца, се получава осезаема разлика в цената. Наблюдаваме понижения и промоции в питателните вериги, това значи, че надценките от 50 до 100% на кашкавал от краве мляко по БДС и краве сирене, не са били обосновани. Това не е нелегално, имаме свободна пазарна стопанска система. В България би трябвало да се вкара Закон за търговията с храни - бистрота от фермата до трапезата. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков пред " Нова нюз ".

Според него една инспекция за картел на цените на храните може да се проточи, само че Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да си прави работата бързо и професионално.

" Сайтът за съпоставяне на цените на храните е първата от N на брой стъпки, които би трябвало да предприеме Народното събрание и постоянният кабинет, с цел да се реализира резултат, добър за българския консуматор и производител. Служебният кабинет установи сериозен недостиг от закони и политики. Оттам има и сериозен недостиг в достъпа до пазари и опцията на българския консуматор да получи най-хубавата цена, а производителят - най-справедливата ", счита той.

По думите му няколко вериги към този момент са декларирали предпочитание за подаване на цени в уеб страницата foodprice.bg. " Той не е нито рекламен, нито за онлайн търговия. 80-годишната ви баба няма да го отвори и да се ориентира къде е най-изгодно. Сайтът ще даде бистрота, изключително потребен ще бъде на публицистите. Многото нарушавания, установени от БАБХ и Национална агенция за приходите, демонстрират, че институциите през последните 20 години не са били на мястото си ", уточни Джиков. И добави, че в България има 4 или 5 вериги, където се реализира съвсем 70% от търговията с храни.

" Желаем да създадем работна група с Испания и да предадем техния опит в прозрачността и търговията с храни. Таванът на надценката, на цените или електронни етикети са обект на разбор. От 30 март се отваря мярка за подкрепяне на българските производители с 215 млн. лв. ", разяснява той. И се обърна към овцевъдите с думите, че през днешния ден ще бъде извършена среща, при която казусът с вноса на агнешко да бъде обиден.

Относно арестуваните за противозаконен лов на акула риболовци, Джиков разкри, че служебният кабинет е заел юристи, които да проучат проблема. " Българските кораби сега на задържане не са били на румънска територия, а в интернационалните води. Рибарите ще бъдат предпазени ", безапелационен е той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР