При какви условия Северен поток може да достигне пълен капацитет?Продължават

...
При какви условия Северен поток може да достигне пълен капацитет?Продължават
Коментари Харесай

Газови упражнения

При какви условия Северен поток може да доближи цялостен потенциал?

Продължават злощастните завършения на газопрекачващите елементи (ГПА), които обезпечават изпомпването на газ през Северен поток. Първата ремонтирана турбина, основна част от ГПА, беше изпратена в Канада (до завода на производство) през декември. Според проектите, съгласувани с компанията Siemens, която дава отговор за нейното поддържкане, тя трябваше да достави блока още през май. След това останалите турбини трябваше поредно да бъдат изпратени за ремонт.

Както означи в речта си Виталий Маркелов, заместник-председател на Управителния съвет на Газпром, една от чакащите своя ред турбини беше подготвена за изпращане в Канада през април. А още два бяха планувани да бъдат отведени през юни и юли. Всички тези елементи се нуждаят от главен ремонт. Строго по график.

И още три турбини в интервала от май до юни са дали 11 спешни повреди. Те не могат да бъдат експлоатирани. Специалистите на същия Siemens дават отговор за поддръжката. От откритите неизправности те отстраниха единствено една четвърт.

Тук си коства да спрем и да си зададем въпроса с какво се асоциират от жителите на нашата страна немските промишлени предприятия. Може би не на последно място с качество, ред и отговорност. Но Siemens реши да разбие този модел.

Като начало тя отхвърли съществуването на каквито и да било искания от страна на Газпром. Например, тя не е получавала никакви известия за вреди на турбините. Но съветската страна разгласява кореспонденцията, от която излиза наяве, че немската компания, меко казано, не е откровена. Тоест имаше проблеми, Siemens знаеше за тях, само че не бързаше да ги реши изцяло. Тази теза се удостоверява и от актуалната обстановка.

Турбината, която беше в канадски плен, беше избавена. Но тя съумя да стигне единствено до Германия. Където и заседна, защото Siemens не съумя да вземе изцяло поради всички бюрократични спънки, които стояха на пътя на съдействието му с Газпром.

С други думи, съветската страна се нуждаеше от цялостен пакет документи, които да обосноват измененията в съществуващите отговорности и от даване на гаранции, че немската компания ще извърши функционалностите си по обслужването на оборудването на Конституционен съд „ Портовая “. Но чиновниците на Siemens явно са решили, че документите е прекомерно сложна. И изобщо Газпром не би трябвало ли да има вяра на джентълменската им дума?

Докато се решаваха бюрократичните проблеми, турбината изчезна. По-точно, никой не можеше ясно да изясни къде се намира тя сега. И тук внезапно я откри самият канцлер Олаф Шолц. Намери я, деликатно я прегледа и декларира, че не вижда спънки да се изпрати в Русия. Германското държавно управление също по този начин съобщи, че ГПА не подлежат на наказания от Европейски Съюз, тъй че не са нужни спомагателни документи.

Нека бъдем почтени - това е наложително належащо. Всичко, декларирано от водачите на Германия устно, би трябвало да бъде трансферирано на хартия, снабдено със съответните детайлности и изпратено на Газпром за обзор. Всъщност съветската страна по-рано съобщи това: с изключение на всичко друго, тя желае да получи документ, който подсигурява, че турбината не е обект на наказания.

Може да наподобява, че това е насмешка от съветска страна, само че не, това е нормална процедура. Съединените щати да вземем за пример неведнъж разгласиха пояснения за своите наказания по искане на разтревожени компании. И по този начин, да вземем за пример компанията Allseas, която построи Северен поток 2, сполучливо кандидатства и получи такова пояснение.

Сега немската страна настойчиво се прави, че не схваща обикновените правила за държание в сходни обстановки и твърди, че всички условия за превозване на турбината са спазени и липсва единствено присъединяване на Газпром.

В същото време режимите на наказания на Канада, Европейски Съюз, Обединеното кралство и несъответствието на настоящата обстановка с актуалните договорни отговорности от страна на Siemens вършат доставката на мотора 073 до компресорната станция Портовая невъзможна, сподели Газпром.

Междувременно обстановката за европейските консуматори е тревожна. Nord Stream -1 е в положение да изпомпва не повече от 33 милиона кубични метра дневно. Част от различните направления или не се обслужват пълноценно, или не се обслужват напълно заради санкционни аргументи. Това е извънредно обезпокоително за основния консуматор – промишлеността.

Европейската (и на първо място германската) промишленост интензивно приказва в медиите от март тази година, настоявайки да не се допира съветският газ, в противоположен случай цели промишлености могат да престанат да съществуват. И официално гласът на огромните предприятия беше чут - Европейската комисия не засегна газовия въпрос, когато организираше своите санкционни извършения.

Това даже натъжи най-войнствената част от западната общност. Европейските наказания обаче към момента засягат доставките от Русия. Просто управлението на Европейски Съюз се оказа цялост от същински експерти, които съумяха да обмислят всички дреболии при създаването на антируските ограничавания. Следователно няколко месеца бяха задоволителни газовият пазар на Европейски Съюз да бъде обзет от ценово цунами.

Най-адекватна позиция по този въпрос в Германия изрази някогашният канцлер Грехард Шрьодер. Той напълно вярно уточни, че връщането на движещата се турбина ще усили натоварването на Северен поток от сегашните 20% до скромните 40%. И също по този начин назова стартирането на " Северен поток 2 " най-лесният метод за решение на казуса с доставките на синьо гориво.

Може да се допусна, че в този момент в действителност приказваме за обилни проблеми за немската промишленост, които надарени водачи на страната се борят да спасят. Представители на промишлеността, апропо, обявиха, че няма накъде да икономисват повече. И е невероятно да се ремонтират всички нужни турбини за " Северен поток " в близко бъдеще. Следователно въпросът за възобновяване на доставките, от които се нуждае немската стопанска система, още веднъж опира до навременното създаване на " Северен поток 2 ".

Авторът е заместител общоприет шеф на Националния институт по енергетика

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР