При изследванията досега се доказа, че ултра-преработените хранителни продукти носят

...
При изследванията досега се доказа, че ултра-преработените хранителни продукти носят
Коментари Харесай

Как да познаем продуктите, които носят рак?


При проучванията до момента се потвърди, че ултра-преработените хранителни артикули носят висок риск от затлъстяване, високо кръвно налягане и холестерол. Екип от Департамента по проблемите на здравето и популацията в Харвард изследва дали има връзка сред ултра-преработените хранителни артикули и риска от развиването на онкологични болести и съответно, рак на гърдата, червата и простатата.

Екипът дава на реномираното издание British Medical Journal лист с присъщи белези на храните, при чиято консумация може да се търси сходна взаимозависимост. Резултатите от проучването им демонстрират, че огромният растеж на ползване на модифицирани храни през последните десетилетия предвещава нарасналата периодичност на онкологични болести в идващите няколко.

В интернационалната подредба NOVA тези артикули се значат като ултра-преработени и те могат да се разграничат от потребителя по следните признаци:

Свързани публикации.. Шепа орехи не ден потискат рака на дебелото черво 0 Парабени – безвреден консервант или канцероген? 0 Младите броколи със мощен протективен резултат против рак 1

Наличие на 5 и повече съставки, Наличие на вещества, които не се употребяват в непромишлената кулинария, Наличие на добавки, които замаскират неприятни свойства на продукта или пък имитират приятни такива; Агресивно налагане на пазара.

Списъкът на ултра-преработените артикули включва:

Опакован термично обработен артикул, който е с нескончаем период на годност; Сладки и солени закуски от вида на чипс, снакс, крекери и други Шоколадови и захарни произведения, включително и бонбони; Газирани безалкохолни и други подсладени напитки; Готови за консумация артикули от друг вид месо и риба; Готови супи и сосове; Готови замразени храни, включено и доприготвяни в заведенията за хранене – пици, хамбургери и дрт. Богати на захари, мазнини и сол подготвени храни, небогати на витамини и фибри (50% от храната, която използва актуалният западен човек е именна тази).

Заключенията си изследователският екип на база проучването на питателните привички на 104 980 души (22% мъже и 78% жени) на междинна възраст 43 години. Доброволците попълнят специфични анкети, целящи да измерят потреблението на 3300 разнообразни хранителни артикули. Те са групирани настрана по степен на обработка, а случаите на рак се документират посредством здравното досие и националната база данни в продължение на 5 години.

По време на изследването екипът регистрира няколко известни рискови фактори за рак като възраст, пол, начетеност, тютюнопушене и двигателна интензивност.

При разбора се намира, че нарасналата консумация на ултра-преработени хранителни артикули с 10% довежда до 12% растеж на общия риск от рак и 11% риск от рак на млечната жлеза. Такава връзка не се намира за колоректален и простатен рак.

Екипът не открива основна връзка сред рака и потреблението на по-малко модифицирани храни, да вземем за пример консервирани зеленчуци, сирене, свеж неопакован самун. Консумацията на пресни и минимално обработени храни като плодове, зеленчуци, бобови култури, ориз, макарони, месо, риба, яйца и мляко е най-ниско рисково по повод развиването на рак и рак на гърдата.

Това е първото проучване, които учи връзката сред покачвания риск от онкологично заболяване, и в частност рака на млечната жлеза, с потреблението на ултра-преработени хранителни артикули, акцентират създателите му.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР