При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България

...
При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България
Коментари Харесай

МЗ: България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност

При осъществяването на Националната имунизационна акция против COVID-19 в България се ползват само ваксини, чийто период на валидност е в сходство с разрешението им за приложимост. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването.

По-рано през днешния ден някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че имунизациите в период са продадени, а другите се слагат на хората у нас. " Защо имунизират с изминал период на валидност?! Ефикасна ли е, като е безвредна? Ще ги защищава ли? ", попита Борисов край Асеновград ".
 СЗО утвърждава едновременната приложимост на ваксини против COVID-19 и грип СЗО утвърждава едновременната приложимост на ваксини против COVID-19 и грип
Според изследванията едновременната приложимост на ваксини против грип и ковид е безвредна. Това съобщи през днешния ден в Женева Силви Бриан, дире...

На 10 септември 2021 година, след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите, в Европейския съюз беше утвърден нов период на валидност за COMIRNATY при условия на предпазване при свръхниска температура. Продуктовата информация е обновена с новия период на валидност за замразен флакон, като той е продължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на предпазване остават непроменени (‑90°C до ‑60°C). Опаковките с отпечатан период на валидност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се употребяват до 3 месеца след отпечатания период на валидност, в случай че са били спазени утвърдените условия на предпазване при ‑90°C до ‑60°C, прецизират от министерството. 

На всички флакони със период на валидност след март 2022 към този момент ще бъде отразен новият 9‑месечен период на валидност. За всички  ваксини, на които срокът на валидност е изминал все още, е осъществено бракуване и следва заличаване в сходство с Наредба № 4 ОТ 16 чай 2018 година за изискванията и реда за унищожаването на лекарствените артикули, издадена от министъра на опазването на здравето, Обн. Дъждовни води. бр.43 от 25 май 2018г., изм. Дъждовни води. бр.111 от 31 декември 2020г. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР