При изключителен интерес от страна на кърджалийци в препълнената зала

...
При изключителен интерес от страна на кърджалийци в препълнената зала
Коментари Харесай

Представиха новата книга на арх. Петя Назърова „Кърджали. 110 години хронология на съзиданието”

При извънреден интерес от страна на кърджалийци в препълнената зала на Бизнесинкубатора бе показана новата книга на арх. Петя Назърова „ Кърджали. 110 години последователност на съзиданието ”.

Тя се явява самобитно продължение на книгата албум „ Кърджали – взор към предишното ”,  която арх. Назърова в съавторство с историка Василка Ташкова издадоха през 2012 година в навечерието на 100-годишнината от освобождението на Кърджали.

Залата на бизнесинкубатора бе цялостна с другари на арх. Петя Назърова, както тя самата ги назова. Събитието почетоха кметът доктор инж. Хасан Азис, секретарят на общината Себахатин Риза, заместник-кмета инж. Катя Митовска, архитекти, строители, предприемачи, публицисти, сътрудници от общинската администрация, в която арх. Назърова работи в продължение на 15 години като основен проектант на Кърджали, предприемачи, библиотекари, общественици, представители на неправителствени организации, жители на Кърджали.

В началото на представянето на книгата арх. Назърова показа подтикът, който я кара да се захване и в продължение на една година да изследва, изследва и проучва обстоятелства, архивни материали и свидетелства на очевидци, с цел да се оформи книгата „ Кърджали. 110 години последователност на съзиданието ”.  „ И през днешния ден 110 години откакто стартира новия живот в дребното погранично населено място, въпросите са същите – през какви стадии на развиване минава Кърджали, по кое време е бил в напредък и по кое време е трябвало да догонва градовете от вътрешността на страната, по кое време са издигнати най-важните обекти ”, стимулира труда си арх. Петя Назърова.

„ Работата върху албумите „ Кърджали – взор към предишното ” ми оказа помощ да натрупам опит и знания за развиването на града в интервала ат 1912 до 1944 година. Свидетел съм на част от издигнатото в Кърджали и интензивно участвах в два от интервалите. Ето за какво, водена от професионален интерес, се взех решение да приготвя последователност на построяването на Кърджали от 1912 година до през днешния ден. ”, описа при представянето на творбата си арх. Петя Назърова.

За да се оправи със задачата, която сама си слага, тя се заравя в архиви, препрочита всички книги за Кърджали, преглежда периодически издания, среща се с юбилейни издания на предприятия, учебни заведения, съпоставя дати и имена. „ Така, стъпила върху документални обстоятелства, само че и върху разкази и записани мемоари на очевидци, се стремях да бъда оптимално близо до истината ”, споделя арх. Петя Назърова.

На базата на всичко събрано тя структурира документалния си роман в три интервала. Първият обгръща времето на царство България – от 1912 до 1944 година, когато се основава държавността в една от най-изостаналите елементи на страната. Появяват се първите учебно заведение, черква, болница, читалище, книжарници, печатници и прочие

Вторият интервал е на социалистическото строителство след 1944 година, когато Кърджали се развива като промишлен, нравствен и учебен център на Източните Родопи.

Третият интервал е на българския преход към народна власт и пазарна стопанска система със съпътстващите исторически, политически и стопански процеси след 1989 година, описа Петя Назърова. По думите й книгата „ Кърджали. 110 години последователност на съзиданието ” е роман за построяването, само че няма искания за написана история на града ни.

„ Кърджали е от дребното регионални градове, които нямат написана история. След сериозен и изчерпателен разбор от археолози, историци, краеведи и други експерти в едно бъдещо проучване би трябвало да се уточнят значими за града дати, обстоятелства и събития. Надявам се с това издание да сложа началото на хронологично класифициране на издигнатото в града ни и то да бъде усърдно допълвано ”, разяснява арх. Петя Назърова.  И акцентира: „ Ще бъда щастлива, в случай че пишещият идната история на Кърджали показа, че е построен околовръстния път на Кърджали, че са издигнати трите нови моста на река Арда – от кв. Възрожденци до Крайно село, от кв. Възрожденци до пазара и от кв. Веселчане до кв. Възрожденци, с което се приключва планувания в Общия организационен проект на Кърджали авто пръстен и се облекчава придвижването в града. Така и  моята фантазия ще е сбъдната ”, сподели при представянето на книгата си арх. Петя Назърова.

А то бе посрещнато с овации и позитивни мнения от страна на аудиторията в Бизнесинкубатора. Трудът й бе избран като богатство, а самата авторка – направила героичен труд. Тя бе избрана като втората Мара Михайлова. А кметът доктор инж. Хасан Азис сподели: „ Искам да благодаря на арх. Назърова за тази храброст да напише книга за Кърджали. Малко хора са се осмелявали, само че това сякаш отива най-вече на един основен проектант ”.

Д-р инж. Хасан Азис пожела на авторката на книгата тя да не е последна, а следващата, с която да се подреди пъзела наименуван „ Любв към Кърджали ”. „ Откакто съм кмет постоянно съм поставял въпроса пред публицисти, историци, общественици, че Кърджали би трябвало да има своя писана история. И тук би трябвало да благодарим на арх. Петя Назърова за любовта, с която се е заела да написа част от цялостната история на града ни. Защото тя ни дава убеденост като ни припомня с книгата си какво е било, какво е през днешния ден и какво на следващия ден ще бъде Кърджали. Писането на история е отговорност и обръщение за идните генерации ”, сподели още кметът на Кърджали.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР