При глобално затопляне над 1,5 градуса Целзий човечеството ще е

...
При глобално затопляне над 1,5 градуса Целзий човечеството ще е
Коментари Харесай

Проектодоклад на ООН предупреждава за необратими последици от глобалното затопляне

При световно стопляне над 1,5 градуса Целзий човечеството ще е под опасност от необратими последствия за здравето и екологията, твърди проектодоклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени, получен от Агенция Франс Прес.

Ако стоплянето доближи 2 градуса Целзий, още 420 милиона души ще бъдат застигнати от рискови горещини, а още до 80 милиона ще бъдат застрашени от апетит до 2050 година

Парижкото съглашение за климата от 2015 година дефинира границата от повишаване на световните температури до 2 градуса Целзий по отношение на прединдустриалното равнище и в случай че е допустимо - 1,5 градуса. Сегашните траектории обаче няма да разрешат те да бъдат спазени, настояват учените.

" Животът на Земята може да се възвърне от огромна климатична смяна, като еволюира към нови типове и сътвори нови екосистеми. Човечеството обаче няма да може ", предизвестяват създателите в техническото обобщение от 137 страници на отчета.

Пълната оценка на последствията от климата е 4000 страници. Тя е доста по-драматична от предходния отчет от 2014 година Очаква се отчетът да бъде оповестен през февруари 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР