При днешното си посещение в Бургас, вицепремиерът и министър на

...
При днешното си посещение в Бургас, вицепремиерът и министър на
Коментари Харесай

Интересът към България не намалява

При днешното си посещаване в Бургас, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се опита да разсее тъмните облаци над главите на туристическия отрасъл.

При срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов, регионалния шеф Вълчо Чолаков и управлението на летище Бургас тя даде да се разбере, че прогнозите за идния летен сезон не са толкоз стресиращи.

Очакванията са това лято на Летище Бургас да дойдат 6 400 чартърни полета.

„ Област Бургас обезпечава прелестни благоприятни условия освен за летен туризъм, само че и за археологически, винен, бизнес и шопинг туризъм. Пътуванията и времената се трансформираха, туристите от ден на ден избират самостоятелните пътувания. Заради това ние би трябвало да се приспособяваме към новата среда “, съобщи министър Николова при инспекцията й на летището. Тя се срещна с въведените противоепидемични ограничения на аеропорта и получи уверенията на изпълнителния шеф на концесионера на аеропорта Франк Кванте и шефа на летището Георги Чипилски, че разпоредбите тук се съблюдават безкомпромисно.

„ Нашата цел е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава опция за разнообразни нишови туристически пътувания “, безапелационна е Николова. Тя акцентира, че дружно с локалната власт още от септември предходната година се работи за подготовката на сезон Лято 2021, а упованията й са сезонът да стартира на 1 юни.

Министър Николова разяснява, че предпочитана цел е развиването на полския и чешки пазар, който има сериозен капацитет. Стана ясно, че във Варшава ще бъде намерено посланичество, ще се влага и в реклама на този пазар, а задачата е да се привлекат сред 400 и 500 хил.полски туристи. За последния сезон те са били 185 хиляди, само че има доста по-големи благоприятни условия, счита Николова.

Според нея, голям интерес към страната ни има от Израел.

„ Ще има засилена акция в Русия и Германия. От съветския пазар има извънредно огромен интерес, следва да се направи спомагателна среща в Москва във връзка с регулацията с визите “, разясни Николова.

Стана ясно, че сега зимните ни курорти са цялостни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100 на 100.

Вицепремиерът заяви още, че над 4.5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3.3 млн. са българи, а чужденците са над 1.2 млн., това са посочили данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

„ Надявам се, че изпълнената с тествания и предизвикателна 2020 година ще остане в предишното, като от нея ще запазим единствено насъбрания опит и значимите заключения, които да ни оказват помощ да продължим активността си напред “, посочи министър Николова.

По предоставената от нея информация през предходната година са регистрирани над 400 хиляди румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хиляди. На трето място по брой гости се подрежда Полша с над 85 хиляди туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата предходна година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала към половин милион туристи през предходната година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на към 4,2 милиарда лв. по данни от Националния статистически институт и Българска народна банка за първите девет месеца от 2020 година. Очакванията са те да набъбнат заради дребния брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надвишават 5 милиарда лв. за цялата година, като към момента следва да бъде оповестена окончателната статистика, разясни министър Николова.

Относно област Бургас вицепремиерът разяснява, че малко под 1,1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 година по данни от системата ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски жители, над 55 хиляди са полските посетители. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са надлежно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди.

Изпълнителният шеф на „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ г -н Кванте заяви, че летищата в Бургас и Варна са подготвени.

„ Очакваме единствено туристите да вземат своето решение. Искаме да покажем на всички, че ние дружно работим, и да покажем на света, че България е сигурна дестинация “, съобщи той.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР