При 23 от всички изследвани контактни лица на починалото 5-годишно

...
При 23 от всички изследвани контактни лица на починалото 5-годишно
Коментари Харесай

23 контактни на починалото 5-годишно дете са с установена менингококова бактерия

При 23 от всички изследвани контактни лица на умрялото 5-годишно дете от столичната детска градина " Вълшебство " е открита бактерията менингокок, заяви. Всички те са в положително положение и без признаци, а детската градина беше затворена от РЗИ. Здравният министър разпореди инспекция на няколко лечебни заведения, за които родителите на умрялото дете споделят, че са отказали да го прегледат.
Още по темата
И през днешния ден вратите на столичната детска градина " Вълшебство " останаха затворени, а децата - у дома. Така ще бъде за неустановен интервал от време, макар че е осъществена цялостна стерилизация на цялата постройка. Детската градина беше затворена, откакто стана ясно, че едно от децата е с зараза. То е умряло след утежняване на положението му още в петък, само че за гибелта му се разбра късно нощес. Според експерти причина за това е свръхостър менингококов сепсис. Днес се появи информация, че фамилията на детето е обикаляло няколко лечебни заведения преди да бъде прегледано. Междувременно родители на деца се оплакват, че детската градина е траяла да работи до вторник в това число, което съгласно тях може да е причина за още по-голямо разпространяване на болестта.

Миналият четвъртък преди обяд в детската градина 5-годишното дете внезапно се утежнява. " Повърна, подвигна висока температура. Своевременно информирахме родителите. Получихме позволение да му дадем лекарство за температурата. Те доста бързо пристигнаха, взеха детето и ги насочихме към персонален доктор ", сподели Гергана Петрова, шеф на 37-ма детска градина " Вълшебство ".

Всичко се развива доста бързо . Семейството търси помощ в болница. Според техни близки в Специализираната детска болница " Иван Митев " не е имало кой да ги одобри рано сутринта, а в Инфекциозна болница нямало дежурен кабинет. От Инфекциозна болница обявиха, че фамилията с детето нито е влизало в двора на болничното заведение, нито е било върнато от дежурен екип. Според околните, които не желаят да приказват пред медиите, в " Пирогов " приели детето незабавно. Оттам в петък е пренасочено към Специализираната детска болница. Там, по думите на лекари, е направено всичко належащо, с цел да бъде избавено. Реанимирано е дълго време, само че без резултат . Според източници от педиатрията то е било със свръхостър менингококов сепсис. Здравният министър е разпоредил на изпълнителна организация " Медицински контрол " да ревизира дейностите на лечебните заведения, свързани със случая, дали е оказана нужната грижа.

" Имам отчет от шефа на СРЗИ и от шефа на НЦЗПБ. от тези отчети се вижда, че са подхванати всички нужни противоепидемични ограничения и ограничения за уединяване на причинителя на болестта. Подозрението е, че е за менингококов сепсис, само че не не са открили менингокок при проучванията. Това е заболяване. Менингит може да се аргументи и от други микроорганизми, освен от менингокок.

Според проф. Тодор Кантарджиев няма място за суматоха измежду родителите на контактните деца . " При носителство доста рядко може да се получи такава трагична зараза. Инфекцията се популяризира при непосредствен контакт, преди всичко, въздушно-капков път и несъмнено от повърхности и ръце. Когато има подобен случай, би трябвало да се предприеме така наречен екстрена профилактика за 2 дни с антибиотик ", обясни проф. Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравни въпроси.

Сред децата с позитивна проба от тази детска градина е и това на Михаела Кръстева. Майката упреква РЗИ, че не са реагирали навреме.

В писмена позиция от РЗИ оповестиха, че са взети всички ограничения за проучване на контактните деца и чиновници в детската градина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР