При 23 от всички изследвани контактни лица на починалото 5-годишно

...
При 23 от всички изследвани контактни лица на починалото 5-годишно
Коментари Харесай

23 контактни на починалото от менингит дете са с бактерията

При 23 от всички изследвани контактни лица на умрялото 5-годишно дете от столичната детска градина " Вълшебство " е открита бактерията менингокок. Всички те са в положително положение и без признаци, а детската градина беше затворена от РЗИ. Здравният министър разпореди инспекция на няколко лечебни заведения, за които родителите на умрялото дете споделят, че са отказали да го прегледат, предава Българска национална телевизия.

И през днешния ден вратите на столичната детска градина " Вълшебство " останаха затворени, а децата - у дома. Така ще бъде за неустановен интервал от време, макар че е осъществена цялостна стерилизация на цялата постройка. Детската градина беше затворена, откакто стана ясно, че едно от децата е с зараза. То е умряло след утежняване на положението му още в петък, само че за гибелта му се разбра късно нощес. Според експерти причина за това е свръхостър менингококов сепсис. Днес се появи информация, че фамилията на детето е обикаляло няколко лечебни заведения преди да бъде прегледано. Междувременно родители на деца се оплакват, че детската градина е траяла да работи до вторник в това число, което съгласно тях може да е причина за още по-голямо разпространяване на болестта.

Миналият четвъртък преди обяд в детската градина 5-годишното дете внезапно се утежнява.

" Повърна, подвигна висока температура. Своевременно информирахме родителите. Получихме позволение да му дадем лекарство за температурата. Те доста бързо пристигнаха, взеха детето и ги насочихме към персонален доктор ", сподели Гергана Петрова, шеф на 37-ма детска градина " Вълшебство ".

Всичко се развива доста бързо. Семейството търси помощ в болница. Според техни близки в Специализираната детска болница " Иван Митев " не е имало кой да ги одобри рано сутринта, а в Инфекциозна болница нямало дежурен кабинет. От Инфекциозна болница обявиха, че фамилията с детето нито е влизало в двора на болничното заведение, нито е било върнато от дежурен екип. Според околните, които не желаят да приказват пред камера, в " Пирогов " приели детето незабавно. Оттам в петък е пренасочено към Специализираната детска болница. Там, по думите на лекари, е направено всичко належащо, с цел да бъде избавено. Реанимирано е дълго време, само че без резултат. Според източници от педиатрията то е било със свръхостър менингококов сепсис. Здравният министър е разпоредил на изпълнителна организация " Медицински контрол " да ревизира дейностите на лечебните заведения, свързани със случая, дали е оказана нужната грижа.

" Имам отчет от шефа на СРЗИ и от шефа на НЦЗПБ. от тези отчети се вижда, че са подхванати всички нужни противоепидемични ограничения и ограничения за уединяване на причинителя на болестта. Подозрението е, че е за менингококов сепсис, само че не не са открили менингокок при проучванията. Това е заболяване. Менингит може да се аргументи и от други микроорганизми, освен от менингокок.

Според проф. Тодор Кантарджиев няма място за суматоха измежду родителите на контактните деца.

" При носителство доста рядко може да се получи такава трагична зараза. Инфекцията се популяризира при непосредствен контакт, преди всичко, въздушно-капков път и несъмнено от повърхности и ръце. Когато има подобен случай, би трябвало да се предприеме така наречен екстрена профилактика за 2 дни с антибиотик ", обясни проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравни въпроси.

Сред децата с позитивна проба от тази детска градина е и това на Михаела Кръстева. Майката упреква РЗИ, че не са реагирали навреме.

В писмена позиция от РЗИ оповестиха, че са взети всички ограничения за проучване на контактните деца и чиновници в детската градина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР