При 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и

...
При 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и
Коментари Харесай

БАБХ: Плодовете и зеленчуците са качествени, някои са неточно етикетирани

При 198 инспекции на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци в цялата страна от БАБХ не са разкрили несъответствия с качествените условия според пазарните стандарти . Информацията е от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ).

В същото време има 12 издадените наставления за отстраняването на нарушавания в обектите . Сред тях са три случая, при които не са посочени данни на пакетиращата компания .

Несъответствия има в 9 обекта. В 5 от тях липсва информация върху етикета на пакетираните плодове за обработката им с добавки в храните като глазиращи сътрудници Е 904 и Е 914 .

При останалите четири обекта пакетираните цитрусови плодове нямат информация на етикета за осъществената им обработка с консерванти (препарати за растителна защита) и с нужното документално предизвестие за потребителите, че кората е негодна за консумация.

От дирекция " Контрол на храните " проведоха тематична инспекция в цялата страна за две седмици. Проверката включва индустриални обекти, извършващи действия пакетиране на пресни и/или замразени плодове и зеленчуци за продажба до краен консуматор - обекти за пакетиране, хранилища за търговия на едро и магазини, предлагащи пакетирани плодове и зеленчуци.

В хода на инспекциите не са установени несъответствия с качествените условия според пазарните стандарти на предлаганите пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци.

Проверките целят определяне спазването на законодателството за храните, както и за сходството им с условията на Общия пазарен стандарт или Специфичен пазарен стандарт, към който принадлежи продуктът във връзка с качеството.

Това значи посочването на съответния клас върху опаковката, даване на информация за храните на потребителите по повод етикетирането на продуктите и информация за третирането им с консерванти и препарати за растителна отбрана , употребяваните добавки на етикета. На етикета не било написано плодовете да се измиват добре преди консумация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР