Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази

...
Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази
Коментари Харесай

От президентството искат осветляване на договора за МВР и на похарчените милиарди

" Президентската институция упорства за цялостното изсветляване освен на тази съмнителна доставка на коли за Министерство на вътрешните работи от държавното управление на Бойко Борисов, само че и за инспекция на изразходваните милиарди левове през последните години, в това число в случаите, когато публични поръчки не се организират въобще . ".

Това оповестиха от администрацията на президента Румен Радев ден откакто опровергаха, че за покупка на високопроходими коли за Министерство на вътрешните работи е подписан по време на служебното държавно управление, когато отпред на Министерство на вътрешните работи е бил актуалният президентски консултант Пламен Узунов.
 ОЛАФ: Министерство на вътрешните работи на България злоупотребило с €6 млн.
ОЛАФ: Министерство на вътрешните работи на България злоупотребило с €6 млн.

Силовото ни ведомство е е нарушило изискванията на своето съглашение с Европейската комисия

" Периодичното тиражиране на внушението, че като длъжностен министър на вътрешните работи през 2017 година Пламен Узунов е сключил контракт за доставка на 290 високопроходими коли за Министерство на вътрешните работи няма да го трансформира в истина ", пишат от президентството и напомнят, че това е оповестено за пръв път напролет на 2019 година и е в прорез с истината към днешна дата.

Процедурата по закупуване на въпросните коли от Министерство на вътрешните работи е стартирана през есента на 2016 година от второто държавно управление на премиера Бойко Борисов и е завършила с подписването на контракт 10 месеца след приключването на мандата на Пламен Узуно в като длъжностен министър на вътрешните работи, изясняват от президентската институция.
 От президентството опровергават ОЛАФ за датата на контракта за корист с €6 млн. от Министерство на вътрешните работи
От президентството опровергават ОЛАФ за датата на контракта за корист с €6 млн. от Министерство на вътрешните работи

Договорът бил на 22 февруари 2018 година, а не на 23 март 2017 г

Договорът е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 година, съвсем 10 месеца след края на мандата на служебното държавно управление. Посоченият краен период за осъществяване на същия контракт е септември 2017 година Заради това явно несъгласие при започване на февруари 2018 година Европейската комисия е уведомила Министерство на вътрешните работи, че при подписване на въпросния контракт за страната ни може да последва финансова глоба . От Министерство на вътрешните работи са пренебрегнали рекомендацията на Европейска комисия и на 22 февруари 2018 година и са подписали контракта, изясняват от президентството.
 Прокуратурата се дистанцира от отчета на ОЛАФ
Прокуратурата се дистанцира от отчета на ОЛАФ

От държавното обвиняване не прецизираха дали става дума за Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Тази заран президентът Румен Радев участва на празнична литургия за Сретение Господне (40 дни от раждането на Иисус Христос и въвеждането му в храма и почитта към Божията майка) в едноименния храм в село Добърско. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

След църковния обред митрополит Серафим и президентът посетиха църквата " Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат ", която е монумент на културата с национално значение. Голяма мраморна плоча, вградена пред олтара на черквата свидетелства, че е издигната през 1112 година.

В храма има над 460 фрески на светци, съвсем изцяло непокътнати през годините без реституция. Сред тях са и сцените " Сретение Господне " и " Преображение Господне ", с която е прочут многовековният храм в село Добърско. Според експерти това е едно от първите места, в които основателите на славянската книжовност светите братя Кирил и Методий са показани на стенописите като светци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР