Президентката на Хондурас Сиомара Кастро. Следвайте Гласове в Телеграм.Правителството на

...
Президентката на Хондурас Сиомара Кастро. Следвайте Гласове в Телеграм.Правителството на
Коментари Харесай

Хондурас скъса връзките си с Тайван, за да установи дипломатически отношения с Китай

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро. Следвайте " Гласове " в Телеграм.

Правителството на Хондурас реши да скъса връзките си с Тайван, заяви в изказване външното министерство на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Агенциите означават, че това е било предстоящо и открива пътя на тази централноамериканска страна за определяне на публични дипломатически връзки с Китай.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро е наредила да бъде осведомен Тайван за решението за разкъсване на дипломатическите връзки сред двете страни, се споделя в изказването.

Правителството на Република Хондурас признава държавното управление на Китайската национална република за " единственото законно държавно управление, което съставлява целия Китай ", показва министерството на външните работи на страната.

" Тайван е неотменима част от територията на Китай. От през днешния ден държавното управление на Хондурас осведоми Тайван за скъсването на дипломатическите връзки и дава обещание да няма повече каквито и да било публични връзки или контакт с Тайван ", се споделя в изказването.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро, която пое поста през януари 2022 година и още в предизборната си акция даде обещание да откри дипломатически връзки с Китай, заяви предходната седмица за
Всичко за Вашата сватба
тази стъпка, стимулирана от стопански аргументи, написа Българска телеграфна агенция.

Тогава обаче Кастро не загатна дали Хондурас ще скъса и връзките си с Тайван, приет дипломатически едвам от 14 страни в света. Много от тях са дребни тихоокеански страни, както и страни в Карибско море и Централна Америка.

Панама, Доминиканската република, Салвадор и Никарагуа наскоро също скъсаха връзките си с Тайван и откриха дипломатически връзки с Китай, напомня ДПА.

От свояа страна Пекин обяви, че открива дипломатически връзки с Хондурас, съобщи Франс прес. " Китай и Хондурас откриха дипломатически връзки ", съобщи в " Туитър " Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.

Установяването на дипломатически връзки с Хондурас, чиито управляващи оповестиха, че скъсват връзките си с Тайван, е дипломатическа победа за Пекин.

Китайското държавно управление откри дипломатически връзки с Хондурас, заяви през днешния ден китайската държавна телевизия, представена от ТАСС.

Китайският външен министър Цин Ган и външният министър на Хондурас Едуардо Енрике Рейна подписаха в Пекин взаимно официално съобщение за установяването на дипломатически връзки на равнище посланици. " Правителствата на двете страни се споразумяха да развиват другарски връзки на основата на правилата на взаимното ценене на суверенитета и териториалната
Всичко за Вашата сватба
целокупност, на взаимното ненападение, на ненамесата във вътрешните работи, на равенството, на взаимната полза и на мирното взаимно битие ", се споделя в документа.

Съединени американски щати: Китай постоянно дава празни обещания

Докато волята на Хондурас да скъса връзките си с Тайван е суверенно решение, значимо е да се означи, че в подмяна на дипломатическо самопризнание Китай постоянно дава празни обещания, които в последна сметка остават неизпълнени. Това заяви представител на Държавния департамент на Съединени американски щати във връзка решението на държавното управление на Хондурас да скъса връзките си с Тайван, съобщи Ройтерс.

" Решително насърчаваме всички страни да разширят своята ангажираност с Тайван и да продължат да отстояват демокрацията, положителното ръководство, прозрачността и придържането към правовата страна ", се споделя в изказването на представителя на американския Държавен департамент.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg