Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за по-активно

...
Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за по-активно
Коментари Харесай

Радев и Пендаровски обсъдиха по-активно партньорство на България и РСМ в енергетиката

Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски разискаха опциите за по-активно партньорство на България и Република Северна Македония в региона на енергетиката. Държавните глави организираха среща през днешния ден в София след церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която обезпечава действителна диверсификация на източниците и маршрутите за транспорт на природен газ за Югоизточна Европа.

 

Възможността България да усили износа на електрическа енергия за РСМ през зимния сезон също бе разисквана по време на срещата. България е главен експортьор на електрическа енергия в района и президентът Радев открои нуждата да бъде реализирано решение в сходство с разпоредбите на европейския енергиен пазар, националното законодателство и при отчитане на ползите на българските жители и бизнеса. Темата беше дискутирана по-рано и на тристранна среща сред президентите Румен Радев и Стево Пендаровски с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която бяха обсъждани вероятностите за оказване на поддръжка за югозападната ни съседка от страна на Европейската комисия.   

 

Европейската вероятност на РСМ също бе разисквана по време на срещата на двамата президенти, като президентът Румен Радев моли за по-бързото реализиране на плануваните конституционни промени в югозападната ни съседка, което да форсира и процеса на нейната европейска интеграция.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР