Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган

...
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Старт на строителството на трети блок на турската АЕЦ „Акую“

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган дадоха начало на строителството на трети блок на атомната електроцентрала „ Акую “ в турската провинция Мерсин.

Двамата водачи се включиха в тържествената гала по видеоконферентна връзка.

От резиденцията си „ Ново Огарьово “ край Москва президентът Путин изрази вяра, че строителството на атомната електроцентрала ще усъвършенства руско-турското партньорството във всички сфери и ще укрепи другарството и взаимното съгласие сред двете страни:

„ Ще отбележа, че като приет водач в региона на мирния атом „ Росатом “ употребява при строителството на станцията най-нови инженерни решения и стопански ефикасни и надеждни технологии. В същото време се съблюдават високи стандарти за сигурност и най-строги екологични условия “, уточни Владимир Путин.

Реджеп Ердоган съобщи на собствен ред, че разговорът сред него и Путин играе основна роля освен в двустранните връзки, само че и подсигурява районния мир и сигурност. 

 Реджеп Ердоган по време на видеовръзката - 10 март 2021 година

Междуправителственото съглашение за построяването на АЕЦ „ Акую “ беше подписано през 2010 година.

Строителството стартира през 2018 година и би трябвало да завърши през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването само че Турската република.

Дотогава би трябвало да бъдат издигнати четири блока с обща мощ 4800 мегавата.

Проектът е на стойност 20 милиарда $ и се финансира с съветски заем.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР