Президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо

...
Президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо
Коментари Харесай

Поптодорова: Путин ще е губещ при интервенция в Украйна

Президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън разговаряха два часа по видеоконферетна връзка. Освен двустранните връзки основна тематика беше и ескалиращото напрежение на границата сред Русия и Украйна.

Байдън е предизвестил Путин, че ще има сурови наказания, в случай че Русия нападне Украйна. Кремъл отхвърля да възнамерява намеса против прилежащата страна.

Часове преди диалога американският президент е съгласувал позицията си с водачите на Англия, Франция, Германия и Италия, а в четвъртък ще се чуе още веднъж с тях.

Двамата президенти са постигнали единодушие да продължат разговора по комплицираната обстановка с Украйна.

„ Дали има резултат от диалога? Краткият отговор е не. Самият факт, че двете страни не излязоха с общо взаимно известие, а всяка страна излезе със своя интерпретация на извършения диалог, приказва ясно за липса на договореност по значимите въпроси “, разяснява вицепрезидентът на Български атлантически клуб и някогашен дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова в „ Тази заран “.

Според нея до тази намира се е стигнало след „ въведения от предизвестия “ като невижданото визитата на шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс в Москва и срещата на външните министри на двете страни в Стокхолм, които не са имали резултат и се е стигнало до диалога на най-високо равнище сред двамата президенти.

„ Тези сателитни фотоси демонстрират необратим развой на струване на военни сили и техника, която може да бъде употребена за нахлуване на украинска територия. Те може да доближат 170 000 души. Според специалисти може би евентуално се изчаква захлаждане, с цел да замръзне тази мочурлива почва по границата, с цел да могат да навлязат машините “, сподели Поптодорова.

По думите ѝ не може да има явен отговор на въпроса дали Русия се готви за инвазия в Украйна.

„ Путин би бил губещ от такава намеса. Цената ще бъде огромна в човешки живот. Много по-голяма ще е цената от тази на сирийската намеса. Няма явен отговор на този въпрос. Той е декларирал, че няма такива планове по отношение на Украйна, което беше вяно и преди седем години, през 2014 година (когато Русия анексира Крим – бел. р.), по тази причина съществуват доста опасения измежду дипломатическите и аналитичните кръгове “, сподели Поптодорова.

Единствената „ дипломатическа пътечка “ за решение на спора са Нормандската четворка и Минските съглашения, счита Поптодорова, съгласно която „ най-трайните съглашения са тези, при които всички участници са отмерено недоволни “.

Възможни последици за Русия са изключването ѝот интернационалната банкова система за прехвърляния СУИФТ и завършек на газопровода „ Северен поток “, счита някогашният ни дипломат в Съединени американски щати.

България е част от групово взетите решения, а на срещата на НАТО в Рига бе доказана поддръжката за Украйна, уточни дипломатът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР