Президентите на Франция и на Русия Еманюел Макрон и Владимир

...
Президентите на Франция и на Русия Еманюел Макрон и Владимир
Коментари Харесай

Макрон и Путин се договориха да положат всички усилия за бързо постигане на примирие в Донбас

Президентите на Франция и на Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин се договориха да положат всички старания за бързо реализиране на помирение в Източна Украйна, заяви Елисейският замък, представен от Франс прес.

Разговаряли по телефона, двамата водачи се схванаха също, че е „ належащо да бъде предпочетено дипломатическо решение на сегашната рецесия и да бъде направено всичко, с цел да се стигне до него “, добави канцеларията на Макрон. Тя посочи, че „ в околните дни “ френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан ще се срещне с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

Според Ройтерс, която се базира на ТАСС и съветското външно министерство, е контрактувано Лавров и Льо Дриан да беседват на следващия ден по телефона.

Путин и Макрон се договориха за " интензивна работа, която да обезпечи опция за среща на Тристранната контактна група в околните часове за да се получи от всички участващи страни ангажимент за прекъсване на огъня по допирната линия " сред силите. Групата сплотява Украйна, Русия и ОССЕ в границите на Минските съглашения от 2015 година за споразумяване на спора сред Киев и проруските сепаратисти.

Двамата президенти се схванаха също така да продължат напъните за образуване на " среща на най-високо ниво с оглед да се дефинира нов ред за мир и сигурност в Европа ".

Според официално съобщение на Кремъл Путин е осъдил в диалога с Макрон украинските „ провокации “ в хода на засилилите се конфликти със сепаратистите в Източна Украйна. Същевременно е изразил предпочитание за „ интензификация “ на дипломатическите старания за споразумяване на спора, прибавя Агенция Франс Прес.

Според Кремъл Путин е настоял също НАТО и Съединени американски щати " да одобряват съществено “ настояванията на Русия, засягащи сигурността й.

От съветска страна бе очебийно, че " Киев единствено имитира преговорен развой, настойчиво отхвърля да реализира Минските съглашения и договореностите, реализирани в нормандски формат " (с присъединяване на Русия, Украйна, Германия и Франция), съобщи ТАСС.

Путин и Макрон „ признаха за оправдано да се засилва търсенето на решения с дипломатически средства по линия на външните министерства и политическите съветници на държавните водачи от страните, участващи в нормандския формат. Очаква се тези контакти да спомагат за възобновяване на примирието и за прогрес в уреждането на спора в Донбас, осведоми пресслужбата на Кремъл.

Путин изрази пред Макрон " желание да изтегли своите войски " от Беларус, " откакто приключат протичащите сега маневри ", уточни по-късно Елисейският замък. " Ще би трябвало всичко да се ревизира и това може да отнеме време ", добави канцеларията на френския водач. Тя установи, че изказванията на беларуските управляващи ", съгласно които съветските войски ще останат в страната, " не съответстват с думите на президента Путин ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР