Президентите на България и Сърбия откриха паметник на светите братя

...
Президентите на България и Сърбия откриха паметник на светите братя
Коментари Харесай

Президентите на България и Сърбия откриха паметник на светите братя Кирил и Методий

Президентите на България и Сърбия откриха монумент на светите братя Кирил и Методий в Цариброд, един от градовете, в който живее плътно българско национално малцинство в западната ни съседка. Монументът е в двора на гимназията, която също носи името на Светите братя.

С президента Вучич от години имаме положително взаимоотношение, другарство, неприкритост, искреност при разискването на всички въпроси, и ясна визия по какъв начин да задълбочаваме нашето съдействие и по какъв начин дружно да чертаем нашия общ европейски път. Това сподели президентът Румен Радев на взаимна конференция със сръбския си сътрудник Александър Вучич в Цариброд, където българският държавен глава е на посещаване през днешния ден.

Продължаваме да задълбочаваме съдействието във значими области, и изключително в свързаността, сподели Радев, който приказва пред медиите с Вучич, откакто двамата участваха в среща с представители на българското национално малцинство в Сърбия.

Снимка: Ладислав Цветков

Днешната среща беше значима и тя сподели, че когато за двамата президенти политиката по поддръжка на нашето национално малцинство не е случай, а е устойчива политика, тогава има и резултати. Преди три години на срещата с националното ни малцинство президентът Вучич се ангажира персонално с решаването на някои неотложни проблеми. Рязко се усили финансирането на медиите на български език, реализираха се други значими резултати, с цел да може да стане факт истината, че развиването на нашите връзки би трябвало да работи в тази посока, че да способства за всестранното социално-икономическо и духовно, културно, просветително развиване на нашето малцинство, уточни Радев.

По думите му, през днешния ден е направена значима стъпка напред, реализирани са доста договорености в разнообразни области - от инфраструктура и вложения до обучение, имена, оказване на помощ - и българската страна се ангажира в по-бърз превод на учебниците, които остава да бъдат доставени за децата тук.

Снимка: Ладислав Цветков

Показваме с тези срещи, с тази неприкритост, че можем да решаваме проблемите. И освен да ги решаваме, а да даваме вероятност, тъй че нашите сънародници тук да се гордеят, да се усещат свободни, че са българи, да пазят своето национално съзнание, еднаквост, корени, език и нематериалност, само че и в никакъв случай да не не помнят, че изискването за това е да бъдат лоялни жители на страната, в която живеят, да бъдат лоялни към нейните закони, уточни президентът Румен Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос за женските фамилни имена и за стандарта на живот в района, президентът Радев сподели, че въпросът за имената е обсъждан и става въпрос за административно решение. Радев сподели, че чака да види по-голяма упоритост, интензивност и единение в Националния съвет на българското национално малцинство.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът разяснява, че се усеща измежду положителни домакини. Днес е било решено скоро да дойде делегация от българското Министерство на стопанската система, която да се срещне с Общинския съвет и локалния бизнес, с цел да се уговорят условия за бъдещо развиване и български вложения в района. Радев е настоял да се направи всичко допустимо на административно равнище българският бизнес, който идва тук, да се усеща предпазен. Ще се веселя, в случай че се направи повече, в случай че сръбската страна прави и влага повече в този район, само че дано не забравяме, че нещата, които чух през днешния ден като въпроси и условия, слушам и от всяка българска община, разяснява президентът.

От своя страна президентът Вучич сподели, че казусът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските дами е бил решен още през декември 2018 година. Достатъчно е единствено за 10-15 минути да отиде до общината и да промени името си в съответния указател. Всичко е разрешено, още с подзаконов акт сме регламентирали това, съобщи Вучич. Това не е най-бедният край, има доста небогати региони в Сърбия, само че ние знаем и други в Европейски Съюз, които не са по-богати от нас, добави сръбският президент, като сподели, че ще се влага в района. Опитваме се и даваме всичко от себе си, добре би ни пристигнала и българската помощ, в случай че я има. Готови сме по всевъзможен метод да помогнем и на Димитровград, и на Босилеград, да оставим хората да си избират имената, да вземат решение по какъв начин да провеждат живота си, уточни Вучич.

Снимка: Ладислав Цветков

Ако някой се пробва да основава някакво напрежение към Сърбия, вие ще получите единствено другарски отговор, тъй като ние ви считаме за братя, съобщи президентът Александър Вучич, който благодари за положителните връзки на президента Радев, които, по думите му, ще продължат да се развиват.

Снимка: Ладислав Цветков

Днес ми е мъчно да намеря друго определение, само че то е едно - другарство, добросъседство и решителни дейности в името на положителното на нашите два народа, уточни президентът Румен Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той означи и откриването през днешния ден на паметника на светите братя Кирил и Методий, създали по този начин, че " през днешния ден ние освен да споделяме общо духовно пространство, само че и да пишем на една и съща писменост ". Днес тази среща удостоверява, че ние праволинейно вървим към задълбочаване на нашето съдействие, съобщи Радев. Продължаваме да задълбочаваме съдействието във значими области, и изключително в свързаността, уточни президентът, който даде образец с работата по транспортната инфраструктура и за създаване на газовия интерконектор сред двете страни.

Снимка: Ладислав Цветков

Радев подчертава върху значимостта на общуването сред хората от двете страни. Радваме се, че имаме близо 500 000 сръбски туристи на година, а българите, които посещават Сърбия, са още повече, сподели Румен Радев. Двамата президенти са разискали по-добра съгласуваност посредством разширение на потенциала на съществуващите и създаване на нови контролно-пропусквателен пункт, тъй че хората да могат да поддържат връзка доста по-свободно, да има вложения и икономическо съдействие.

Снимка: Ладислав Цветков
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР