Президентът Володимир Зеленски заяви, че разрушаването на язовир Каховка в

...
Президентът Володимир Зеленски заяви, че разрушаването на язовир Каховка в
Коментари Харесай

Рухването на "Каховка" оставя стотици хиляди без питейна вода, предупреди Зеленски

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че разрушаването на язовир " Каховка " в Южна Украйна е оставило стотици хиляди хора без естествен достъп до питейна вода, съобщи " Ройтерс ".

Очакванията са наводненията в Южна Украйна да доближат максимума си в сряда. Десетки хиляди цивилни бягат от засегнатите региони.

" Унищожаването на един от най-големите водни резервоари в Украйна е безусловно съзнателно... Стотици хиляди хора са оставени без естествен достъп до питейна вода ", съобщи Зеленски в " Телеграм ".
Длъжностни лица споделиха, че елементи от Днепропетровска, Запорожка, Николаевска и Херсонска област в южната и югоизточната част на Украйна ще пострадат от нарушено водоснабдяване.
" Основен приоритет в този момент е да се обезпечи вода за районите, наранени от съветската терористична офанзива ", написа вицепремиерът Олександр Кубраков в " Туитър ".

Украинската организация за възобновяване и развиване на инфраструктурата заяви, че държавното управление е решило да даде 1.5 милиарда гривни (41 милиона долара) за създаване на водопровод с потенциал към 300 хиляди кубични метра вода дневно.

Общата дължина на новия тръбопровод ще бъде 87 км, добави организацията.

Здравното министерство предизвести за евентуални рискове за здравето заради химикалите във водата и прикани жителите да пият единствено бутилирана и безвредна вода и да употребяват безвредна вода за готвене.

Хора в капан

По думите на назначения от Москва кмет на Нова Каховка до 100 души в следения от Русия град са хванати в капан, а хиляди диви животни са умрели, след.

Над 30 хиляди кубични метра вода се изливат всяка секунда и градът е изложен на риск от замърсяване от наводненията, сподели Владимир Леонтев, представен от организация ТАСС и " Ройтерс ".

Той добави, че се подхващат избавителни дейности за освобождение на хора, хванати в капан от наводненията.

 След рухването на След рухването на " Каховка ": десетки потопени селища, назрява филантропична рецесия

Гробище, място за заравяне на наедрял рогат добитък, и специфична яма, където мъртвите животни са били дезинфекцирани, са покрити с вода, заяви организация РИА, цитирайки неназован чиновник на службите за незабавна помощ.

Кметът Леонтев, представен от РИА, съобщи, че " хиляди животни " в Националния естествен парк " Нижнеднепровски " също са умрели и че мащабът на бедствието е " голям ".

Украйна и Русия се упрекват взаимно за случилото се. Някои самостоятелни специалисти споделят, че язовирът може да се е срутил заради по-ранни повреди и мощен напън.

Ефект върху земеделието

Разрушаването на язовира " Каховка " ще наводни десетки хиляди хектари земеделска земя в Южна Украйна и може да трансформира минимум 500 хиляди хектара земя, останала без напояване, в " пустини ", съобщи в това време украинското министерство на земеделието.
Киев пресмята, че към 42 хиляди души са изложени на риск от наводнения. " Унищожаването на водноелектрическата централа " Каховка " ще докара до това, че полетата в южната част на Украйна може да се трансфорат в пустини през идната година ", сподели министерството на земеделието.

В изказване, оповестено късно във вторник, се отбелязва, че бедствието ще прекъсне водоснабдяването на 31 напоителни системи в Днепропетровска, Херсонска и Запорожка област.

Министерството означи, че през 2021 година - преди пълномащабното навлизане на Русия - тези системи са осигурявали напояване на 584 хиляди хектара, от които фермерите са събрали към 4 милиона тона зърно и маслодайни семена.

 Проблем за всички: рухналата стена на Проблем за всички: рухналата стена на " Каховка " ще промени войната

Разрушаването на язовира е оставило без вода 94% от напоителните системи в Херсонска област, 74% от тези в Запорожка и 30% от тези в Днепропетровска област, се добавя в известието.

Министерството също по този начин цитира предварителни оценки, съгласно които към 10 хиляди хектара земеделска земя на десния бряг на Херсонска област ще бъдат наводнени.

" Няколко пъти повече (земя ще бъде под вода) на левия бряг на региона, който сега е под окупация ", споделиха от министерството.

Министерството не заяви какъв брой зърно може да бъде изгубено заради наводненията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР