Президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени

...
Президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени
Коментари Харесай

В извънреден ход Путин обяви, че Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус

Президентът Владимир Путин съобщи, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Той се е договорил за това с сътрудника си Александър Лукашенко. А ходът му, освен че изостря опълчването със Запада, само че е и очевидно предизвестие към НАТО за военната поддръжка за Украйна.

Въпреки че не е ненадейно и макар че Путин съобщи, че ходът няма да наруши обещанията за неразпространение на нуклеарните оръжия, това е един от най-ясно изразените нуклеарни сигнали на Русия от началото на нашествието ѝ в Украйна преди 13 месеца.

Съединените щати – другата нуклеарна суперсила в света – реагираха внимателно на изказването на Путин. Високопоставен чиновник на администрацията съобщи пред Reuters, че няма признаци, че Москва възнамерява да употребява нуклеарните си оръжия.

Путин оприличи проектите си на това, което вършат Съединени американски щати с разполагането на оръжията си в Европа. Той съобщи, че контролът ще остане в ръцете на Русия и няма да бъде излъчен на Беларус. Това обаче ще е първият път от средата на 90-те години на предишния век, когато Москва ще базира такива оръжия отвън страната.

„ Тук също няма нищо извънредно: първо, Съединените щати вършат това от десетилетия. Те от дълго време разполагат своите тактически нуклеарни оръжия на територията на съюзническите си страни “, съобщи Путин пред държавната телевизия.

„ Договорихме се, че ще създадем същото – без да нарушаваме отговорностите си, наблягам, без да нарушаваме интернационалните си отговорности за неразпространение на нуклеарните оръжия. “

Напрежението към войната в Украйна набъбна след доставките на западни оръжия за Киев и откакто Москва промени реториката си по отношение на военната си интервенция от „ демилитаризация “ на съседката си към битка с „ груповия Запад “ там.

Някои ястребово настроени съветски политици и коментатори от дълго време спекулират с нуклеарни удари, като настояват, че Русия има право да се отбрани с нуклеарни оръжия, в случай че бъде принудена. Не е ясно с какъв боеприпас разполага страната, като се има поради, че това е област, която към момента е забулена в загадка от Студената война.

Експерти подчертаваха върху значимостта на съветския ход, защото до момента Москва се гордееше, че – за разлика от Съединените щати – не разполага нуклеарни оръжия отвън границите си.

Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия (ICAN) предизвести, че нуклеарните опасност основават рисково възприятие на неустановеност към възможната им приложимост. Колкото по-дълго продължава войната на Русия в Украйна, толкоз по-голям е рискът от нуклеарен удар, обявиха от организацията предишния месец преди първата годишнина от офанзивата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР