Президентът Владимир Путин направи изненадващо посещение през уикенда в опустошеното

...
Президентът Владимир Путин направи изненадващо посещение през уикенда в опустошеното
Коментари Харесай

Путин за пръв път посети новите анексирани територии и се разходи из Мариупол

Президентът Владимир Путин направи изненадващо посещаване през уикенда в опустошеното от войната пристанище Мариупол - първото му пътешестване до окупираните и анексирани от Русия украински територии от нападението против Украйна преди повече от година.

В събота той бе на необявено посещаване в анексирания на 18 март 2014 година полуостров Крим единствено два дни откакто Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арестуването му поради военни закононарушения.

Путин към момента не е коментирал обществено заповедта на МНС, само че пътуванията му в украинска територия, която единствено шепо страни по света са признали за съветска, бяха възприети като акт на неуважение.

Мариупол падна през май 2022 година след една от най-дългите и кървави борби във войната, отбелязвайки първата огромна победа на Русия, откакто армията ѝ не съумя да превземе Киев и вместо това се концентрира върху Югоизточна Украйна.

Организацията за сигурност и съдействие и Европа (ОССЕ) съобщи, че бомбардировка на родилен дом в града от Русия е военно закононарушение. Смята се, че в Мариупол, който преди войната имаше население от над 400 хиляди души, са убити най-вече хора в един град от края на Втората международна война насам.

Путин отлетя с хеликоптер за Мариупол за " работна обиколка ", оповестиха съветските осведомителни организации, базирайки се на Кремъл. Той персонално шофираше,,докато обиколи няколко квартала, като спираше и разговаряше с жителите. Това е най-близкото място до фронтовата линия, на което Путин е бил от началото на едногодишната война. Той в никакъв случай не бе посещавал Донбас, следен от 2014 година насам от подпомагани от Русия сили и анексиран предишния септември. Мариупол е част от Донецка област на Украйна, която Русия разгласи за своя територия, само че и до през днешния ден не съумява да я управлява напълно.

Докато президентът на Украйна Володимир Зеленски направи редица пътувания до бойното поле, с цел да увеличи духа на своите войски и тактиката за диалози, Путин значително остана в Кремъл, до момента в който ръководеше това, което Русия назовава своята " специфична военна интервенция " в Украйна.

Киев и неговите съдружници споделят, че нашествието, която към този момент е в своя 13-ти месец, е империалистично присвояване на земя, което е умъртвило хиляди и разселило милиони хора в Украйна.

 Путин за пръв път посети новите анексирани територии и се разноски из Мариупол
© Reuters

В квартал " Невски " на Мариупол Путин посети семейство в дома им, оповестяват съветски медии. Това е жилищен квартал, издигнат от съветски военни, като първите хора са се преместили през предишния септември. Жителите се завръщат " интензивно ", сподели вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин, който придружаваше Путин, представен от съветски организации.

" Центърът на града е мощно развален ", добави Хуснулин. " Искаме до края на годината да приключим (реконструкцията) на центъра, най-малко фасадната част. Центърът е доста хубав. "

" Държавният глава инспектира и крайбрежието на Мариупол в региона на яхтклуба, постройката на театъра, паметни места в града ", оповестиха от пресслужбата в Кремъл.

Руските медии излъчиха видеоклипове, показващи по какъв начин съветският водач кара кола през нощта през застроен регион, както и влиза в това, което медиите споделиха, че е филхармонията, реставрирана единствено за три месеца.

Руските медии оповестиха в неделя, че Путин е посетил щаба на акцията в Ростов дневно и се е срещнал и с висшия пълководец на своята военна интервенция в Украйна, в това число началника на Генералния щаб Валери Герасимов, който дава отговор за войната на Москва в Украйна.

Ден преди този момент, 18 март, Путин пристигна на откриването на Корсунското художествено учебно заведение и център в Севастопол. Без да се брои прекосяването на Кримския мост през декември 2022 година, с цел да показва, че по него към този момент може да се пътува откакто бе развален в офанзива, това беше първото пътешестване на Путин до Крим от ноември 2021 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР