Президентът удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учениПрезидентът Румен

...
Президентът удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учениПрезидентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев: Стремежът на България да е просперираща държава може да се постигне само с признателност към хората на науката и духа

Президентът удостои с висши държавни оценки изтъкнати български учени

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки изявените български учени проф. Цочо Бояджиев, проф. доктор Петко Салчев, акад. Иван Попчев, проф. Стоян Караиванов, акад. Никола Съботинов и проф. Милияна Каймакамова.

„ За мен е чест в навечерието на светлия празник 24 май да връча висши държавни оценки на видни български учени и преподаватели, пионери на духа, на положителната идея, на изобретателните хрумвания и на научните пробиви. Всеки от отличените през днешния ден е образец в своето занятие “, акцентира президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

В приветствието си президентът Румен Радев означи, че изключителните научни достижение на отличените способстват за реализиране на високи цели в интерес на цялото ни общество. „ Стремежът на България да бъде просперираща и съвременна страна може да бъде реализиран единствено с почитание и благодарност към хората на науката и духа и към тяхната активност “, добави още президентът.

С медал „ Стара планина ” – първа степен президентът удостои проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в региона на науката и културата. Проф. Цочо Бояджиев е учредител на интернационално известната Българска школа по философска медиевистика. От 2000 година е шеф на Института по средновековна философия и просвета. Работата му концентрира вниманието на международната изследователска общественост към българската научна процедура.

Проф. доктор Петко Салчев беше отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – огърлие за изключителните му заслуги за развиването на системата на опазването на здравето у нас. Петко Салчев е професор по обществена медицина и през годините заема разнообразни управителни длъжности в здравната система. От март 2020 година е шеф на Националната здравноосигурителна каса.

За изключително значимите му заслуги за развиването на математическата просвета и информатиката президентът отличи с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие акад. Иван Попчев. Той е eлектроинженер, определен за учен на Българска академия на науките през 2003 година Ръководил и взел участие в осъществяването на над 200 интернационалните и национални планове, вследствие на което в практиката са осъществени осведомителни технологии и програмни артикули с висок стопански и обществен резултат.

С медал „ Св св. Кирил и Методий ” – огърлие президентът награди още проф. Стоян Караиванов за изключително значимите му заслуги за развиването на музикалното изкуство и културата. Стоян Караиванов е учител по медни духови принадлежности, основател е на нетрадиционна методика за ранно образование и образование на млади валдхорнисти. Автор е на над 150 произведения, теоретични разработки и музикална литература.

С медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие Румен Радев удостои акад. Никола Съботинов за изключително значимите му заслуги в региона на науката и проф. Милияна Каймакамова – за изключително значимите й заслуги за развиването на историческата просвета. Акад. Съботинов има забележителни научни достижения в областите на квантовата електроника, лазерната физика, лазерните технологии, физиката на плазмата и оптиката. Автор е близо 400 научни публикации и 30 предпазени авторски свидетелства и патенти у нас и в чужбина. Член е на Управителния съвет на Европейското дружество за термоядрен синтез, Съвещателния съвет на европейските академии на науките. В интервала 2008 – 2012 година акад. Никола Съботинов е ръководител на Българската академия на науките.

Проф. Милияна Каймакамова преподава средновековна българска история в Историческия факултет на Софийски университет. Значими са приносите на проф. Каймакамова в проучването на духовната просвета на българите, на българската историческа просвета през Средновековието и на взаимовръзката сред власт, история, идеология и агитация в българското общество.

От името на отличените акад. Никола Съботинов изрече дълбока благодарност за уважението към труда и високите научи достижения на българските учени. „ Тези награди дават още по-голяма убеденост на научната общественост в България, че страната мисли и се грижи за тях “, съобщи акад. Съботинов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР