Президентът трябва да поеме отговорност и за здравната криза, всички

...
Президентът трябва да поеме отговорност и за здравната криза, всички
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Радев призна, че не е защитил българския интерес с Брюксел

Президентът би трябвало да поеме отговорност и за здравната рецесия, всички виждаме държавно управление, което не се оправя с пандемията

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков съобщи, че в случай че бъде определен за държавен глава, главен приоритет за него ще бъде да отстоява националния интерес. Това е една от най-важните отговорности на президента, сподели той при визитата си във Велико Търново. Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че на този стадий това не се случва даже и в връзките с европейските ни сътрудници и добави, че „ по личното му самопризнание в Брюксел господин Радев не е постигнал нищо, с цел да отбрани българския интерес – нито във връзка с цените на електрическата енергия и газа, нито във връзка с Република Северна Македония “.



Проф. Анастас Герджиков подсети, че първият приоритет, посочен в програмата му с претендента за вицепрезидент Невяна Митева, е отстояване на националните ползи и националното достолепие в интернационалните връзки. България би трябвало да е пълностоен член на Европейския съюз, само че би трябвало да отстоява националния ни интерес и да покаже достолепие и гръбнак.

„ На една такава среща българският президент би трябвало да покаже гръбнак и твърда позиция. Първо във връзка с зеления преход. Всички желаеме чист въздух и опазена природа, само че не с цената на жертване на хората. За година и половина дефицитът на газ в Европа е 70 милиарда кубически метра. Не е в този момент моментът да слагаме зелената идеология над икономическите ползи и работните места на жителите “, счита проф. Герджиков.

На такава среща българският президент би трябвало не да слуша безмълвно Ангела Меркел, както призна самият Радев. Трябва да разбираем и да отстояваме българската позиция. Единственото, което желаеме, е спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а това значи и съблюдаване на европейските полезности. Вместо да позволяваме опълчване на България на останалите страни-членки по този въпрос, следва да убедим страните-членки, че не България, а Европейският съюз би трябвало да сложи това условие към Република Северна Македония в границите на договарянията по глава 35, отдадена точно на добросъседските връзки и контракти “, изясни проф. Герджиков.

При срещата на кандидат-президентската двойка във Велико Търново, жители отвориха тематиката и за Конституцията, която е толкоз обсъждана в последно време. Проф. Герджиков подсети, че още преди една година, след дълга работа на специалистите, господин Радев е декларирал, че има подготвен план за смяна на Конституцията. „ Моля, покажете го, господин Радев, дано да го забележим и обсъдим “, прикани той.

Крайно време е господин Радев да поеме отговорност за здравната рецесия, която назначеното от него служебно държавно управление позволи. Днес, в телевизионно изявление на министър Кацаров, видяхме един комплициран човек, който е изцяло неопитен за обстановката. В ефир той призна, че чак в този момент се подписват контракти за безвъзмездни проби, че едвам през днешния ден е питал за респиратори, че е належащо време, с цел да се провеждат нещата както би трябвало. „ Какво прави държавното управление до момента, какво вършиха цяло лято, за какво занапред взимат ограничения, които трябваше да са подготвени преди месеци. Действията на държавното управление са плод на суматоха и боязън от изборите, тъй като Радев се уплаши от броя на заболелите и умрелите “, разяснява проф. Герджиков.

Проф. Герджиков и Невяна Митева през днешния ден се срещнаха с гласоподаватели в Свищов и Велико Търново. В предизборната обиколка за деня на кандидат-президентската двойка са включени още срещи – в Горна Оряховица и Лясковец.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР