Президентът Си Цзинпин има амбициозната цел да извърши национално обновление

...
Президентът Си Цзинпин има амбициозната цел да извърши национално обновление
Коментари Харесай

Нови предизвикателства пред китайските комунисти 70 години след идването им на власт

Президентът Си Цзинпин има амбициозната цел да извърши " национално обновяване " и да утвърди Китай като мощна и процъфтяваща страна до 2049 година, когато ще се навършат 100 години комунистическо ръководство. Само че има един проблем: Доналд Тръмп също желае да направи Съединените щати още веднъж велики.

Задаващият се конфликт сред нова мощ във напредък и международния хегемон е главното от серия нови провокации пред Китайската комунистическа партия, която през днешния ден празнува 70 години, откогато е на власт.

Партията съвсем несъмнено ще ръководи по-дълго, в сравнение с еквивалента й в Съветския съюз , останал на власт 74 години до неговото раздробяване през 1991 година под тежестта на икономическата застоялост. Точно противоположното - Китайската комунистическа партия направи незабравим завой в политиката, извел милиони от бедността и трансформирал страната в световна икономическа мощ. Всичко това става с цената на драконовски ограничения против всякакво инакомислие.

Но тази формула, оказала се от огромна изгода за партията през годините на двуцифрен напредък, се нуждае от промяна в миг, когато стопанската система се забавя, популацията остарява, а упоритостите на Си както в икономическата, по този начин и във военната сфера, се сблъскват с ползите на Америка. Като погледнем обратно, колкото и изпълнени с провокации да са изглеждали преди време, това бяха лесни години за Китай и те са към края си.

" През последните 30 години китайците знаеха чудесно, че ще живеят добре, стига партията да обезпечава мощен стопански напредък, стига да се работи прагматично, да се поддържа непоклатимост вкъщи, да не се позволяват огромни неточности и да не се поемат огромни големи опасности ", сподели Минсин Пей, специалист по китайска политика от колежа " Клермонт Макена " в Калифорния. " Днес не знаят ", добави той.

През огромна част от интервала, в който Китай бележеше стабилен напредък, Съединени американски щати и други развити страни бяха склонни да оказват помощ с технологии и вложения. Мнозина имаха вяра, че до момента в който Китай влиза във все по-голяма взаимна взаимозависимост с останалия свят, ще бъде притеглен в доминираната от Запада система, ръководеща интернационалните връзки. Така Китай се причисли към Световната комерсиална организация през 2001 година и се съгласи да съблюдава нейните правила в подмяна на по-голям достъп до външни пазари.

Дори тогава някои предупреждаваха, че Китай не трябва да бъде допускан. Днес тези гласове - от Съединени американски щати до Австралия и елементи от Европа - излизат на напред във времето.

Правителството на Тръмп възприема Китай за опасност . То ограничи достъпа на китайски компании до американски технологии и наложи мита върху вноса на китайски артикули, а това подтикна Пекин да наложи ответни мита за американски артикули. Ескалиращата комерсиална война заплашва международната стопанска система.

Във военно отношение двете страни си играят на котка и мишка в Южнокирайско море, а китайските военноморски сили настъпват в територии, в които от дълги години патрулират американците. Китай счита, че Съединени американски щати, Индия и други страни са решени да възпрат неговия напредък или - съгласно схващането на китайските водачи - изконното му право да бъде преобладаваща мощ в Азия, каквато е бил преди западните, а по-късно японските сили, да дойдат през 19 век и да подложат Китай на " век на оскърбление ".

" Китай ще продължи да взема решение проблемите си посредством съдействие с останалия свят, само че би трябвало да бъде подготвен да употребява пръчката, с цел да отстоява законните си права и да отбрани постигнатото през последните 70 години ", сподели Ли Циншъ от пекинския университет " Жънмин ".

Китай върви по път, в който конфликтът със Съединени американски щати бе неминуем. Освен това Си не крие упоритостите си да трансформира Китай в икономическа и военна мощ, скъсвайки с метода, чиито основи бяха положени от някогашния водач Дън Сяопин, да не притегля доста внимание на интернационалната сцена. Правителството му отхвърля настояванията на Съединени американски щати в комерсиалната сфера, усилва наличието си в Южнокитайско море и споделя, че няма да се поддаде на закани.

Според Пей смяната в метода е почнала през 2008 година, четири години преди Си да пристигна на власт, когато Китай направи дебюта си на международната сцена като хазаин на олимпийските игри и когато излезе релативно незасегнат от международната финансова рецесия. Това го насърчи към агресивност, която се ускори при ръководството на Си. По мнението на Пей американските политически водачи са възприели по-твърда линия поради държанието на Китай, а освен поради увеличението на икономическата и военната му мощ.

Тази нова агресивност на Китай ще бъде демонстрирана днесс танкове и ракети на огромен боен церемониал, част от честванията на 70-ата годишнина. Това обръщение играе доста позитивна роля във вътрешен проект, създавайки възприятие на национална горделивост, само че в чужбина насажда боязън от Китай и неговите планове.

" Си пристигна и сподели: " Достатъчно дълго се снижавахме ", сподели Дейвид Цвайг, дълготраен откривател на Китай и хоноруван учител в Хонконгския научно-технологичен университет. " Той усеща, че Китай в този момент е задоволително мощен, с цел да компенсира тези 100 години оскърбление, за които непрекъснато приказва, и да бъде велика мощ ".

Партията е изправена и пред вътрешни провокации . Дори преди комерсиалната война бе ясно, че икономическият напредък ще се забави, когато страната доближи междинни равнища на приходи. Политиката да не се ражда повече от едно дете, въведена от партията към 1980 година за управление на повишаването на популацията, остави Китай с по-малко служащи, в сравнение с е належащо да се устоя застаряващо население. С увеличението на приходите публичният фокус се насочи от чисто икономическото замогване към възстановяване на качеството на живот - една от аргументите Си да направи собствен приоритет опазването на околната среда.

Никой не предсказва неотдавнашен завършек на Китайската комунистическа партия. Цвайг отбелязва, че Съветският съюз не реализира триумфи в стопански проект, само че и вкара политически свободи, които дадоха опция на хората да изразят възмущение от това.

Китайските партийни водачи направиха противоположното - отвориха стопанската система и смазаха студентските митинги на площад " Тянанмън " през 1989 година. Те построиха съвременна мрежа за следене и разузнаване, която им дава при нужда забележителен надзор над обществото и интернета.

" Те са доста могъща страна ", сподели Цвайг. За хората няма да е елементарно да ги смъкват от власт. Трябва да избухне някаква невъобразима рецесия, с цел да пропаднат ", добави Цвайг.

Кен Морицугу от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР