Президентът ще действа в кратки срокове, защото държи на служебен

...
Президентът ще действа в кратки срокове, защото държи на служебен
Коментари Харесай

Правителство на Слави ще мине от раз

Президентът ще работи в къси периоди, тъй като държи на длъжностен кабинет По-добре е да има държавно управление при настоящ парламент най-малко за година и половина, споделя Юлий Павлов в изявление за вестник СТАНДАРТ
- Какви са възможностите за кабинет след откриването на Народното събрание? Ще има ли кабинет на партията на Слави?
- Партията на Слави Трифонов е повече бизнес план, в сравнение с политически. Какви са възможностите за сформиране на кабинет зависи главно от неговото решение, тъй като той е изправен пред два разновидността. Единият е, както го поучават някои, да играе " ва банк ", т.е. да върне мандата и да се откаже да предлага държавно управление, при което явно третият мандат няма да има никакви шансове да успее и ще се отиде на бързи предварителни избори и длъжностен кабинет. Другият вид е той да си зададе въпроса дали едни предварителни избори толкоз скоро при неговия отвод да предложи държавно управление биха довели до увеличение на резултата му. Но даже и да усили гласовете си като численост, в идващото Народно заседание най-вероятно ще влязат и националистически обединения, които този път няма да се явят поотделно, а ще създадат някаква коалиция.  

Възможно е ГЕРБ да има повече гласове

Въобще това е един скок в незнайното - да има предварителни избори, и по-отговорната политическа позиция е " ИТН " да предложи кабинет. Той ще мине с много огромно болшинство. Независимо дали Слави Трифонов избере вид да договаря с другите партии на митинга и да включи и техни представители в кабинета, или с никого не договаря и най-после да предложи лично държавно управление. И в двата случая то ще мине, тъй като и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи, и ГЕРБ към този момент дадоха обещание поддръжката си. Тъй като, няма какво да се лъжем, Българска социалистическа партия не са подготвени за скорошни избори, Движение за права и свободи желаят да си поизчистят имиджа и да се откъснат от досегашната, въпреки и неофициална, връзка с ръководещите. А ГЕРБ заради разнообразни аргументи, евентуално тъй като не желаят служебно държавно управление, дадоха обещание 10, в случай че би трябвало и 20 депутати в поддръжка на Слави.Така че предложи ли държавно управление Слави Трифонов, сигурно ще мине. Друг е въпросът какъв брой ще е устойчиво.
- Каква е прогнозата Ви?
- На мен персонално ми се коства, че в тази обстановка и поради рецесията, поради възможните стопански усложнения, в случай че пандемията се проточи по-дълго, както и усложненията във имунизационния проект, е по-добре да има държавно управление при настоящ парламент, което да прекара страната през тези сложни времена. А вероятно след година и половина да се мисли за нови предварителни избори и да се търси политическо болшинство, когато и публичните настройки биха могли да се трансформират. За няколко месеца, в случай че има предварителни избори, настройките няма да се трансформират изключително и партиите на митинга не могат да съберат над 120 депутати в близко бъдеще.
- Какъв би бил идващият ход на Бойко Борисов, каква ще е политическата му орис?
- На него надали би му било удобно да е в Народното събрание и там непрестанно да го нападат. А дали ще остане настоящ ръководител на партията, или и ще се отдръпна, ще бъде нещо като почетен ръководител, още е рано да приказваме. Ние не знаем даже какъв би бил кабинетът, който ще предложи. Така че, съгласно мен, е още доста

рано да се приказва за политическата орис на Борисов

- А какво да кажем за политическата орис на Корнелия Нинова и на Българска социалистическа партия?
- Корнелия Нинова по този начин си разчисти партията, че тези, които останаха нейни критици в Българска социалистическа партия, са безусловно малцинство. Не могат да й получат оставката. Виждате какво се получава  - двама членове на Изпълнителното бюро желаят оставката й. Резултатът е, че всички членове на Изпълнителното бюро подават оставка, само че Нинова - не.
- И лявото пространство се оказва политически непредставено...
- Виждате, че в цяла Европа левите политически сили са в рецесия. Но в България, съгласно мен, повода за рецесията не е като в Западна Европа. Причината е, че не остана политическа мощ в ляво, която да е същински лява. У нас за лява политическа мощ има задоволително почва, защото има много хора, които не са изключително заможни. Но Българска социалистическа партия от лява политическа мощ се трансформира в по-скоро националистическа,

Българска социалистическа партия се пробва да заеме терена на националистите

който поначало не е изключително необятен, и заради това се свива.
- Каква ще е ролята на президента в околните дни?
- Тези наши гадания няма да продължат доста дълго, защото президентът ще направи всичко допустимо да работи оптимално бързо. Той и изборите насрочи на една несъответствуваща дата, тъй като, видите ли, държавното управление на ГЕРБ би трябвало да си върви скоро. Ако следва тази логичност, той би трябвало оптимално да форсира процедурата. Другата причина да я форсира е, че той от една година си мечтае за служебно държавно управление. И колкото малко време даде на парламентарните сили да се договарят, толкоз по-малък е шансът те да не съумеят да го създадат. Мисля, че доникъде на май ние към този момент ще имаме отговор на тези въпроси. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР