Президентът Румен Радев заяви, че ще реши в обозрим срок

...
Президентът Румен Радев заяви, че ще реши в обозрим срок
Коментари Харесай

Радев и Борисов за избора на Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев съобщи, че ще реши в обозрим период дали да подпише указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Държавният глава уточни, че не приема ултиматум от никого. Според премиера Бойко Борисов президентът е върнал " напук " повторното разискване на кандидатурата за основен прокурор.

Президентът Румен Радев няма съзнателно да бави отговора на въпроса, дали ще подпише указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Миналата седмица Висш съдебен съвет преизбра Гешев, откакто президентът се възползва от правото си и върна избора за наново разискване.
Румен Радев - президент на Република България: Ултиматуми не одобрявам от никого.Ще реша в обозрим период. Виждате, че аз не съм човек,който протака и употребява разнообразни измами. Отговорът на всички ваши въпроси е в конституцията, четете я деликатно и там ще си отговорите.
Дали обозрим период значи, че ще подпише в границите на 3 до 7 дни, в каквито периодите парафира указите за награжданване, за което и приканиха от Висш съдебен съвет, Румен Радев съобщи.
Румен Радев - президент на Република България: И аз се обърнах към Висш съдебен съвет също с гледище,което те не извършиха по най-хубавия метод.
На въпрос ще се обърне ли към Конституционния съд за тълкувателно решение по проблема, президентът подсети:
Румен Радев - президент на Република България: Четете Конституцията, там са всички разновидности, там е отговора на вашия въпрос. Аз ще се произнеса в обозрим период.
При избора на основен прокурор главно сме стъпили на професионалните качества. Това сподели министър председателят Бойко Борисов пред публицисти по време на инспекцията на строителните действия по Автомагистрала „ Хемус “.
Бойко Борисов - министър-председател: Понеже не желаят да се карат с новоизбрания основен прокурор споделят: ние нямаме искания към неговите качества. Аз също нямам, тъй като професионалната общественост го издигна. Хипотезата е, и претекстът, че е върнат, по тази причина че нямало излъчен от държавното управление претендент. Приемаме хипотезата - претендентът на държавното управление е Дани Кирилов, тъй като това е правосъдния министър. Приемаме хипотезата, че той беше спечелил против Иван Гешев и през днешния ден щяхме да имаме декрет Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за основен прокурор.Дали той, когато повдига обвинявания на кметове на кметове от БСР, от друга партия,това щеше да се приема за чиста монета. Виждате ли, какъв брой са лицемерни, подли и в какъв капан желаеха да ме вкарат. Аз да излъча претендент, да го изберат и по-късно да кажат - Борисов си избра основния прокурор. Не им се хванах на клопката и те в този момент се чудят какво да създадат и споделят - не, не, те професионалните му качества са положителни. Ама ние не избираме младоженка, бе. Избираме основен прокурор. Щом са положителни професионалните му качества. Колкото го познават другите, толкоз го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните качества.

А ето и какво споделя конституцията за избора на първите трима в правосъдната власт и ролята на президента.

В член 129, алинея 2 е записано " Председателят на Върховния касационен съд, ръководителят на Върховния административен съд и основният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет за период от 7 години, без право на наново избиране. Президентът не може да откаже назначението или освобождението при наново направено предложение ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР